Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον βουλευτή Giorgos Amiras - Γιώργος Αμυράς

Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον βουλευτή Giorgos Amiras - Γιώργος Αμυράς που κατέθεσε τροπολογία για την αναγνώριση γονικής μέριμνας ανηλίκου από το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης που δεν είναι ο βιολογικός γονέας και ελλείψει άλλου γονέα (εκτός συμφώνου συμβίωσης, όπως λ.χ. από παλαιότερο γάμο). Η τροπολογία αυτή είναι σαφώς πιο προωθημένη από την αντίστοιχη του Συνηγόρου του Πολίτη που περιοριζόταν σε "επιμέλεια" και "επιτροπεία", δηλαδή μειωμένα γονεϊκά δικαιώματα και έθετε ως προϋπόθεση την έκδοση δικαστικής απόφασης! Καμία δικαστική απόφαση: αυτοδικαίως ο νόμος πρέπει να γνωρίζει τον/την συμβιούντα ως γονέα εφόσον εκλείψουν οι βιολογικοί γονείς του ανηλίκου. Μαθαίνω ότι την πρότασή μου θα υποστηρίξουν και οι "Οικογένειες Ουράνιο Τόξο" (δηλ. οι άμεσα ενδιαφερόμενες) απόψε στη Βουλή, όπου έχουν κληθεί κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής.
H τροπολογία του άρθρου 11 που προτείνει ο Συνήγορος ου Πολίτη:
«Η επιμέλεια του προσώπου του φυσικού ή θετού τέκνου του ενός μέρους, το οποίο είτε είχε γεννηθεί, αναγνωριστεί ή υιοθετηθεί πριν τη σύναψη του συμφώνου, είτε γεννήθηκε, αναγνωρίστηκε ή υιοθετήθηκε κατά τη διάρκειά του, μπορεί, με δικαστική απόφαση, να ανατεθεί από κοινού και στο άλλο μέρος του συμφώνου, εφόσον ο
άλλος γονέας δεν υπάρχει ή δεν έχει την γονική μέριμνα. Αν το μέρος του συμφώνου που είναι γονέας αποβιώσει ή παύσει να ασκεί τη γονική μέριμνα ή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους, η επιτροπεία μπορεί με δικαστική απόφαση, να ανατεθεί στο άλλο μέρος του συμφώνου, εφόσον ο άλλος γονέας δεν υπάρχει ή δεν έχει την γονική μέριμνα».
Η τροπολογία του άρθρου 11 που κατατέθηκε από τον βουλευτή:
"«Η γονική μέριμνα του προσώπου του φυσικού ή θετού τέκνου του ενός μέρους, το οποίο είτε είχε γεννηθεί, αναγνωριστεί ή υιοθετηθεί πριν τη σύναψη του συμφώνου, είτε γεννήθηκε, αναγνωρίστηκε ή υιοθετήθηκε κατά τη διάρκειά του, ασκείται από κοινού με το άλλο μέρος του συμφώνου, εφόσον ο άλλος γονέας δεν υπάρχει ή δεν είναι γνωστός ή, γενικά, δεν έχει την γονική μέριμνα."
Vasilis Sotiropoulos







Και μια θερμή παράκληση, ικεσία σχεδόν, κι ας πάει στο βρόντο.
Όσες και όσοι έχετε δημόσιο λόγο, δυνατή φωνή, όποια ιδιότητα κι αν σας την έχει χαρίσει - η τέχνη, ο αθλητισμός, η πολιτική, η τηλεόραση - μπορείτε να είστε πολύτιμοι σύμμαχοι σ' αυτόν τον αγώνα, και σε κάθε αγώνα για την αξιοπρεπή και ισόνομη αντιμετώπιση όλων των ανθρώπων ασχέτως φύλου, αυτοπροσδιορισμού, εθνικότητας και κάθε άλλης διαφορετικότητας.
Σας εκλιπαρώ, ΜΗΝ ΣΙΩΠΑΤΕ ΑΛΛΟ. Για πολλές και πολλούς είναι ήδη γνωστό, και γι' αυτό ίσως λέτε "Έλα μωρέ, όλοι το ξέρουν οι πάντες για μένα, τι να ασχολούμαι τώρα;" Κι όμως, αυτή η αδιαφορία σας μας αποδεκατίζει. Μένουμε δέκα νοματαίοι να φωνάζουμε συνέχεια για το δίκιο όλων μας, ενώ εσείς εξακολουθείτε να εισπράττετε τα οφέλη της δόξας ζώντας κρυφά, και στερώντας από νέα παιδιά με τη δική σας φύση - την ανθρώπινη φύση, αυτήν στην οποία όλες και όλοι εντασσόμαστε - τη δύναμη που χρειάζονται για να ζήσουν ελεύθερα, και που μία, ΜΙΑ, δική σας δήλωση θα τους χάριζε. Και κανείς δεν θα σας ψέξει που δεν μιλήσατε τόσα χρόνια - εγώ πρώτος θα βγω να πανηγυρίσω μαζί σας.
Μιλήστε, φωνάξτε - για τη δική σας ελευθερία, αλλά και για την ελευθερία όλων μας. Για την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Για να πάψετε να προδίδετε με τη σιωπή σας την ίδια σας την ευτυχία.
Auguste Corteau 

Αύγουστος Κορτώ εναντίον Πάνου Καμμένου

1 σχόλιο :


  1. Αυτά κάνει η ατολμία και ο πολιτικαντισμός σε μια προσπάθεια να τα έχουμε με όλους καλά και κυρίως με το συντηρητικό μπλοκ που υποστηρίζεται από εξωθεσμικούς κύκλους και κυρίως από την εκκλησία. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ένα σύμφωνο συμβίωσης κολοβό, που δεν προβλέπει τίποτα για τις οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών με παιδιά. Δεν είναι μόνο το μέγιστο θέμα της τεκνοθεσίας το οποίο η κυβέρνηση αποτάσσεται κατά δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης. Είναι και το παρεμφερές θέμα των οικογενειών με παιδιά που ήδη υπάρχουν και για τα οποία δεν προβλέπεται τίποτα. Σήμερα ένα ζευγάρι δύο γυναικών ή ανδρών με παιδιά δεν έχει καμία κάλυψη από το νόμο. Αν ο βιολογικός γονέας αποβιώσει, τα παιδιά είναι απροστάτευτα και η επιμέλειά τους ανατίθεται είτε σε προνοιακό ίδρυμα, είτε σε συγγενή εξ αίματος του βιολογικού γονέα, που μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την οικογένεια όσο ζει ο βιολογικός γονέας. Αν ένα παιδί ομόφυλου ζευγαριού νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, αναγνωρίζεται ως γονέας μόνο ο βιολογικός γονέας, ο άλλος δεν είναι τίποτα. Τα παιδιά του ζευγαριού μπορούν να κληρονομήσουν μόνο το βιολογικό γονέα τους και δεν δεν έχουν κανένα δικαίωμα στον άλλο γονέα, ούτε εκείνος σε αυτά, παρά το γεγονός ότι εκείνος ή εκείνη τα μεγαλώνει μαζί με τον βιολογικό γονέα, όπως ακριβώς δύο ετεροφυλόφιλοι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Αυτό σημαίνει εξάλλου κυρίως οικογένεια.
    Ιδεολογικό πρόταγμα της αριστεράς, της αριστεράς για την οποία παλέψαμε και ακόμα παλεύουμε, ήταν και είναι το σπάσιμο των έμφυλων στερεοτύπων και η αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για αυτούς που υφίστανται διακρίσεις. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται α λα καρτ, κάτω από την αίρεση του πολιτικού κόστους, για ευκαιριακές συνεργασίες και συμψηφισμούς.
    Σήμερα με την πολιτική του ατολμία ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη δυνατότητα να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων ένα κόμμα του ακραίου κέντρου με ενσωματωμένα νεοφιλελεύθερα στοιχεία, ακυρώνοντας το αξιακό πλεονέκτημα της αριστεράς ακόμα και εκεί που είναι το αδιαφιλονίκητο πεδίο δράσης της. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη δυνατότητα στο Ποτάμι να εμφανιστεί ως προοδευτικό ακριβώς επειδή το κυβερνητικό κόμμα αρνείται να παρέμβει αποφασιστικά. Αν διατηρηθεί το νομοσχέδιο ως έχει και δεν ενσωματωθεί η γονική μέριμνα, θα πρόκειται για μια ακόμα μεγάλη ήττα.
    Antonis Sigalas

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse