Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Πότε πρέπει να ξεκινήσει η θεραπεία για το AIDS / HIV, τα βασικά




Μια μεγάλη διεθνής μελέτη με στόχο την απάντηση στο ερώτημα πότε πρέπει ένας φορέας του HIV να ξεκινήσει τη θεραπεία για το ΑIDS, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσο πιο γρήγορα το κάνει τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι τα άτομα που ξεκίνησαν την αγωγή ενώ το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν δυνατό ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν AIDS ή κάποια άλλη ασθένεια, σε σύγκριση με αυτούς που περίμεναν οι αιματολογικές εξετάσεις να δείξουν την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού τους προκειμένω να ξεκινήσουν θεραπεία.



Αν και πρόκειται για προκαταρτικά ευρήματα, κρίθηκαν από τους ειδικούς τόσο ισχυρά και σημαντικά, έτσι ώστε η μελέτη να σταματήσει ένα χρόνο πριν από την προγραμματισμένη λήξη της προκειμένω να έχουν όλοι οι συμμετέχοντες πρόσβαση στη θεραπεία άμεσα, ενώ παράλληλα, οι ερευνητές θα παρακολουθούν την πορεία της υγείας τους.

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες στις ΗΠΑ συστήνουν ήδη την πρώιμη θεραπεία του HIV, αλλά τα παρόντα ευρήματα θα μπορούσαν να τροποποιήσουν την φροντίδα όσων έχουν προσβληθεί από τον HIV σε άλλες χώρες.


Ο HIV μπορεί να μην πυροδοτήσει την εμφάνιση συμπτωμάτων για πολλά χρόνια, γεγονός που εγείρει το ερώτημα του πόσο σύντομα μετά τη διάγνωση οι ασθενείς θα πρέπει να ξεκινήσουν μια ακριβή αγωγή με πιθανές παρενέργειες. Προηγούμενες μελέτες έχουν ξεκαθαρίσει ότι η πρώιμη θεραπεία μειώνει δραματικά την εξάπλωση του ιού από ένα φορέα στο σεξουαλικό του σύντροφο. Υπήρχαν όμως μέχρι στιγμής πολύ λιγότερα δεδομένα σχετικά με τα οφέλη της θεραπείας για τον ίδιο το φορέα.
Στη νέα μελέτη η οποία προσπάθησε να απαντήσει το παραπάνω ερώτημα συμμετείχαν υγιείς φορείς, οι οποίοι χωριστήκαν με τυχαίο τρόπο σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ξεκινούσαν άμεσα την αγωγή και στη δεύτερη περίμεναν μέχρι να πέσουν ανησυχητικά τα επίπεδα των CD4 κυττάρων, τα οποία συνιστούν ένα δείκτη της υγείας του ανοσοποιητικού.



Ενώ στις ΗΠΑ οι κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν την έναρξη της θεραπείας άμεσα μετά τη διάγνωση, ανεξάρτητα από τα επίπεδα των CD4, οι κατευθυντήριες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συστήνουν την έναρξη της θεραπείας όταν τα επίπεδα των CD4 φτάσουν στο 500 ή και χαμηλότερα. Στην πραγματικότητα όμως, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στις φτωχές χώρες όπου τα άτομα αρρωσταίνουν πριν λάβουν θεραπεία και η χρηματοδότηση της φροντίδας υγείας είναι περιορισμένη.
Ακόμα όμως και στις ΗΠΑ είναι πολλά τα άτομα που δε λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται. Σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές μάλιστα, μόνο το 30% των αμερικανών με HIV έχουν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο τον ιό.

Στη μελέτη συμμετείχαν 4. 685 άτομα από 35 χώρες, τα οποία είχαν διαγνωστεί με λοίμωξη από HIV, αλλά τα επίπεδα των κυττάρων CD4 ήταν φυσιολογικά και δεν είχαν πάρει ποτέ αντιρετροϊκή αγωγή. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες και κατέγραψαν τους θανάτους, την πορεία των ασθενειών που σχετίζονταν με το AIDS, καθώς και την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως είναι ο καρκίνος.



Βρέθηκε ότι μέσα σε μια χρονική περίοδο 3 ετών ο κίνδυνος σοβαρής ασθενείας ή θανάτου μειώθηκε κατά 53% στην ομάδα που έλαβε άμεσα θεραπεία. Σε γενικές γραμμές τα ποσοστά θανάτων και ασθενειών ήταν χαμηλά και στις δυο ομάδες δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος στη μελέτη ήταν υγιείς. Συνολικά ο θάνατος ή η ασθένεια προέκυψε σε 41 περιπτώσεις στην ομάδα της άμεσης θεραπείας και σε 86 περιπτώσεις στην ομάδα της καθυστερημένης θεραπείας.

Περεταίρω έρευνα χρειάζεται ώστε να εξεταστεί εξονυχιστικά εάν τα ευρήματα αυτά έχουν εφαρμογή και στα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα των CD4 κυττάρων.

Οι συγγραφείς της μελέτης δηλώνουν ακόμα σχετικά ανήσυχοι για το γεγονός ότι χορηγούν θεραπεία σε όλους, αλλά επισημαίνουν ότι τα ευρήματα τους δίνουν ακόμα ένα κίνητρο για τακτικό προληπτικό έλεγχο. Όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση τόσο περισσότερο μπορεί ένας φορέας του HIV να επωφεληθεί από την αντιρετροϊκή αγωγή.


Πηγή : hosted.ap.org
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr








maxresdefault
Στη στήλη αυτή έχουμε καλύψει διάφορα θέματα που αφορούν είτε τον HIV γενικά, είτε την ζωή με αυτόν, από απλά μέχρι αρκετά εξειδικευμένα. Όμως καλό είναι κάπου – κάπου να υπενθυμίζουμε ή να μαθαίνουμε (γιατί πολύς κόσμος εξακολουθεί ακόμη να μην ξέρει) και τα βασικά.
Επειδή λοιπόν είναι και τέλος καλοκαιριού, ακόμα ζεσταινόμαστε, μπορεί να είμαστε ακόμα σε mood διακοπών και δεν είμαστε για “βαριά” θέματα και επειδή αν με ρωτήσουν άλλη μια φορά αν ο HIV κολλάει με το σάλιο νομίζω ότι θα αυτοαναφλεχθώ, πάμε “Back to basics” που λένε και οι Αμερικάνες.
Που βρίσκεται και πως μεταδίδεται: Ο HIV βρίσκεται στο αίμα, το σπέρμα, τα κολπικά υγρά, το μητρικό γάλα και την βλέννη εσωτερικά στον πρωκτό. Για να μεταδοθεί ο HIV θα πρέπει ένα από αυτά τα υγρά να εισέλθει στον οργανισμό μας (μέσα από αμυχές, πληγές κλπ). Άρα μεταδίδεται με επαφή αίμα με αίμα, σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, κοινή χρήση σύριγγας και από τη μητέρα στο παιδί (κατά την διάρκεια του τοκετού και από τον θηλασμό). Η μετάδοση από μετάγγιση αίματος έχει πλέον, λόγω των ελέγχων, σχεδόν εξαλειφθεί.
Χρειάζεται εκτός από τα παραπάνω, να γνωρίζουμε πως ο HIV εφόσον εκτεθεί στην ατμόσφαιρα, επιβιώνει για κάποια δευτερόλεπτα μόνο και άρα η μετάδοση γίνεται απευθείας από άτομο σε άτομο ή μέσω σύριγγας. Στην σύριγγα εάν εγκλωβιστεί εσωτερικά αίμα, μπορεί να επιβιώσει ο ιός για περισσότερο. Οι οροθετικοί/οροθετικές που είναι σε αγωγή και έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο (ποσότητα του ιού στον οργανισμό) πρακτικά δεν θεωρούνται καν μεταδοτικοί λόγω του χαμηλού φορτίου (δεν επαρκεί για μετάδοση).
Πως ΔΕΝ μεταδίδεται: Ο HIV δεν μεταδίδεται με κοινωνικές επαφές, άγγιγμα, φιλιά, με κοινή χρήση τουαλέτας, σκευών εστίασης, πετσέτας, με το να ζούμε ή δουλεύουμε στον ίδιο χώρο με οροθετικά άτομα. Όσο αφορά στο στοματικό σεξ θεωρείται χαμηλού κινδύνου και είναι σπάνια καθώς υπάρχει πιθανότητα έκθεσης μόνο αν υπάρχει κάποιου είδους ανοιχτή πληγή στο στόμα (ουλίτιδα, άφτρες κλπ) και μέσω αυτής περάσει στο αίμα ο ιός.
Προφύλαξη μετά την έκθεση (PEP): Εάν πιστεύεις πως μπορεί να έχεις εκτεθεί στον HIV, (επικίνδυνη επαφή, ατύχημα) υπάρχει η επιλογή της αγωγής για “Προφύλαξη μετά την έκθεση στον HIV (PEP)”. Πρόκειται για την χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής η οποία εάν ξεκινήσει μέσα στις 72 πρώτες ώρες από την επαφή υπάρχουν καλές πιθανότητες να μπορέσει να αποτρέψει την εγκατάσταση του ιού στο νέο σώμα. Η αγωγή αυτή κρατάει για ένα μήνα και ενδέχεται να έχει παρενέργειες.
Για την PEP μπορείς να απευθυνθείς στα Παθολογικά Εξωτερικά Ιατρεία οποιουδήποτε κρατικού νοσοκομείου. Θα σου ζητηθεί να περιγράψεις την επαφή, ώστε να κρίνει ο/η γιατρός την επικινδυνότητα, άρα και την ανάγκη για PEP. Ωστόσο, επειδή πολλοί γιατροί είτε δεν γνωρίζουν είτε δεν είναι συνεργάσιμοι, μπορείς να απευθυνθείς σε μια Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, εάν υπάρχει στην περιοχή σου. Η PEP παρέχεται δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες, γραμμή για το AIDS: 210 7777777.
Άλλο HIV και άλλο AIDS: Ο HIV είναι ο ιός που μπορεί να προκαλέσει το AIDS. Όταν λέμε ότι κάποια ή κάποιος είναι οροθετικός σημαίνει ότι έχει τον ιό HIV. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι νοσεί. AIDS ονομάζεται η νόσος, δηλαδή η κατάσταση κατά την οποία το άτομο νοσεί. Άρα είναι λάθος να λέμε ότι “έχει AIDS” άτομο που δεν νοσεί ή “κόλλησε AIDS”. Ο HIV είναι ο ιός και αυτός που μεταδίδεται. Σήμερα, με την εξέλιξη της αντιρετροϊκής θεραπείας, ένα οροθετικό άτομο που ακολουθεί σωστά την φαρμακευτική αγωγή του δεν κινδυνεύει να νοσήσει και μπορεί να έχει καλή ποιότητα και κανονικό προσδόκιμο ζωής.
Τέλος, επειδή κάνει ζέστη και νιώθουμε σέξι καλό είναι να φροντίζουμε να έχουμε πάντα μαζί μας προφυλακτικά και λιπαντικό με βάση το νερό (τα λιπαντικά με βάση το λάδι μπορεί να αλλοιώσουν και να κάνουν πιο εύκολο να σπάσει το προφυλακτικό). Αποφεύγουμε όμως να τα έχουμε εκτεθειμένα στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες, να τα έχουμε για ώρες σε τσέπες στενές ή πορτοφόλια όπου μπορεί να υπάρχει τριβή καθώς επίσης είναι παράγοντες που μπορεί να τα αλλοιώσουν, όπως και αποφεύγουμε να αγοράζουμε από σημεία (π.χ περίπτερα) που τα έχουν εκτεθειμένα στον ήλιο.
10733705_10152692769545589_1534570128_n Σε αυτή τη στήλη μπορείτε να μας στέλνετε οποιαδήποτε απορία έχετε για τον HIV, τη μετάδοσή του, και καθημερινά θέματα που αφορούν στη ζωή ενός οροθετικού. Συμπληρώστε τη φόρμα κάνοντας κλικ εδώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse