Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

«Είμαι γκέι, ε και;»


athens_pride.jpg

Athens PrideΣυγκίνηση προκάλεσε ο χαιρετισμός της ομάδας LGBT Albania, που διοργανώνει εκδήλωση ΛΟΑΤ υπερηφάνειας στα Τίρανα, όπως και ο χαιρετισμός της πρέσβειρας της Δανίας, της πρώτης ευρωπαϊκής χώρας που κατοχύρωσε σύμφωνο συμβίωσης | EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
«Ο αγώνας είναι γιορτή, είναι χαρά, είναι και ριζοσπαστική διεκδίκηση και πάλη. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη και για το Σύμφωνο Συμβίωσης και για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος. Οι αγώνες που δίνονται, αργά ή γρήγορα κερδίζονται. Του χρόνου πρέπει να κανονίσουμε να περάσει η πορεία μέσα από τη Βουλή».
Zωή ΚωνσταντοπούλουΗ πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου | EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έγινε η πρώτη πρόεδρος της Βουλής που απηύθυνε χαιρετισμό από την εξέδρα του Athens Pride το Σάββατο, στην ενδέκατη συνεχή διοργάνωση του φεστιβάλ διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ, και η ασφυκτικά γεμάτη πλατεία Κλαυθμώνος τής το ανταπέδωσε με δυνατό χειροκρότημα.
Νωρίτερα, ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης Κωστής Παπαϊωάννου είχε μιλήσει για την «ιστορική στιγμή» της δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης, που αναγνωρίζει και στα ομόφυλα ζευγάρια καθεστώς οικογένειας και περιλαμβάνει δικαιώματα παρόμοια με αυτά του γάμου και εξήγγειλε επικείμενες ρυθμίσεις για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και το οικογενειακό δίκαιο.
«Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί ή θα γεννηθούν, μεγαλώνουν ή θα μεγαλώσουν σε ομόφυλα ζευγάρια έχουν την αγάπη των δικών τους ανθρώπων. Δεν φτάνει αυτό. Χρειάζεται η θεσμική αναγνώριση της πολιτείας για να μη ζουν σε μια γκρίζα ζώνη ευαλωτότητας. Εχουμε επίγνωση» είπε. Και ζήτησε από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να υπογραφεί το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης σε δημόσια τελετή στο δημαρχείο.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, που κήρυξε πανηγυρικά την έναρξη της παρέλασης-πορείας για δεύτερη συνεχή χρονιά, αποδέχτηκε την πρόταση και μίλησε για τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στον αγώνα για ισονομία την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα. «Πρέπει να γκρεμιστούν τα τείχη που βρίσκονται στο μυαλό των ανθρώπων», τόνισε.
Αthens PrideEUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Συγκίνηση προκάλεσε ο χαιρετισμός της ομάδας LGBT Albania, που διοργανώνει εκδήλωση ΛΟΑΤ υπερηφάνειας στα Τίρανα, όπως και ο χαιρετισμός της πρέσβειρας της Δανίας, της πρώτης ευρωπαϊκής χώρας που κατοχύρωσε σύμφωνο συμβίωσης. Ιδιαίτερη υποδοχή επιφύλαξε η πλατεία στον πρέσβη της Βρετανίας, ο οποίος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον σύντροφό του, όπως δήλωσε από την εξέδρα, δηλώνοντας πως ο αγώνας κατά των διακρίσεων είναι κοινός σε όλες τις χώρες.
Στην πλατεία Κλαυθμώνος έδωσαν μεταξύ άλλων το «παρών» η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου (φέτος η Περιφέρεια Αττικής πήρε την πρωτοβουλία να φωτίσει το κτίριο των γραφείων της Περιφέρειας και τη διάβαση πεζών της Σταδίου μπροστά από την Κλαυθμώνος στα χρώματα του ουράνιου τόξου, παγκόσμιου συμβόλου του κινήματος των ΛΟΑΤ), ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου.
Παρόλο που στην πλατεία είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο τόσο πριν από την έναρξη της παρέλασης όσο και μετά, στο πάρτι που κράτησε μέχρι αργά τα μεσάνυχτα (με την Αφροδίτη Μάνου, τη Μαριέττα Φαφούτη, την Demy, τις Μέλισσες και τον Dival), ήταν αισθητή η απουσία των οργανώσεων για τα δικαιώματα των τρανς όσο και άλλων οργανώσεων, που είχαν δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχουν, διεκδικώντας μεταξύ άλλων να περιληφθούν εκπρόσωποι του τρανς κινήματος στην οργανωτική επιτροπή του Pride.
Από τα συνθήματα που ανέγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν πολλοί στην πορεία πολλοί ξεχώρισαν τα «Ανθιμε αγάπα», «Σ’ αγαπώ, ρε πούστη», «Οχι στη βία – ναι στη λεσβία», «Οι γκέι είναι αναγκαίοι».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, η Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, η ομάδα Αθέων με μια σημαία που αποτελούταν από σημαίες χωρών προέλευσης προσφύγων, το Ποτάμι, η ομάδα φύλου και σεξουαλικότητας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Δράση.
Πολύ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στο περίπτερο της «Eφ.Συν.», της μόνης καθημερινής εφημερίδας που ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης και συμμετείχε με περίπτερο στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι εφημερίδες και τα ντοκιμαντέρ που μοιράζαμε στο περίπτερο εξαντλήθηκαν από νωρίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse