Regarding Susan Sontag

Nancy Kates

20141 h 41 min
 Περισσότερο από κάθε άλλο στοχαστή της εποχής της, η Susan Sontag είχε στραμμένο πάνω της το βλέμμα του κόσμου.

Regarding Susan Sontag της Nancy Kates

Περισσότερο από κάθε άλλο στοχαστή της εποχής της, η Susan Sontag είχε στραμμένο πάνω της το βλέμμα του κόσμου. Την κοιτούσαν και τους κοιτούσε κι εκείνη, πολύ προσεκτικά, στη γλώσσα, τη μεταφορά, τη φωτογραφία και ό,τι εκείνη αποκαλούσε “οικολογία των εικόνων”.
Το “Regarding Susan Sontag” μας δίνει καταρχάς αυτήν την ευκαιρία: να παρακολουθήσουμε τη ματιά της Sontag, ενόσω εκείνη εξετάζει τον κόσμο. Χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό, περιγραφές φίλων, συγγενών, συναδέλφων και εραστών/ερωμένων, καθώς και τα ίδια τα λόγια της Sontag, διαβασμένα από την ηθοποιό Patricia Clarkson.
Για ‘κείνη θα μιλήσουν οι άνθρωποι που την έζησαν ή επηρεάστηκαν από το έργο της. Η ετερόκλητη σύνθεσή τους αποτελεί κι ένα από τα τρομερά ενδιαφέροντα στοιχεία της ταινίας: μπροστά στα μάτια μας θα παρελάσουν οι κοντινοί της συγγενείς, ο γιος της, ακαδημαϊκοί, LGBTQ ακτιβιστές, αλλά και η αφρόκρεμα των καλλιτεχνών της εποχής -η Annie Leibovitz, ο Andy Warhol κα.
Το σπουδαιότερο, όμως, ατού της ταινίας είναι πως μας αποκαλύπτει την ανθρώπινη διάσταση μιας γυναίκας που παρέμεινε γεμάτη πάθος, περιέργεια αλλά και ένα είδος κομψής ωμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Από το πρόωρο ξεμυάλισμά της με τα βιβλία μέχρι την πρώτη της εμπειρία σε gay μπαρ, από τον γάμο της στην εφηβεία μέχρι την τελευταία ερωτική της σχέση, από την παιδική της ηλικία μέχρι τη μάχη της με τον καρκίνο, το “Regarding Susan Sontag” αποτελεί μια συναρπαστική, διεισδυτική ματιά σε μια αξεπέραστη κριτικό και συγγραφέα που υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά, πολιτικά και φεμινιστικά είδωλα της γενιάς της και μια από τους πιο σημαντικούς και προκλητικούς στοχαστές του 20ου αιώνα.
«Η διεισδυτική ταινία της Nancy Kates, “Regarding Susan Sontag”, αποτελεί μια από τις πλέον επιβλητικές βιογραφίες, πάνω σ’ εκείνη την κριτικό και συγγραφέα που πέθανε το 2004 και άνηκε στο είδος υπό εξαφάνιση των λογοτεχνικών διασημοτήτων.»
– Stephen Holden, The New York Times
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα
Regarding Susan Sontag / Nancy Kates λεσβιακή ταινία ντοκιμαντέρ Outview Film Festival 2015

Regarding Susan Sontag

Χώρα: ΗΠΑ
Παραγωγή: 2014
Σκηνοθεσία: Nancy Kates
Διάρκεια: 101’

Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους στο Outview Film Festival 2015

ΠΡΟΒΟΛΗ 10 ΜΑΙΟΥ 2015

ΠΡΟΒΟΛΗ 14 ΜΑΙΟΥ 2015