140070Επίθεση από ομάδα αγνώστων δέχθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου ζευγάρι ομοφυλόφιλων στο Παγκράτι.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι άγνωστοι, περίπου 10 στον αριθμό, επιτέθηκαν σε δύο ομοφυλόφιλους που κάθονταν σε παγκάκι της πλατείας Βαρνάβα, στην περιοχή του Παγκρατίου.
Στο ένα θύμα της ρατσιστικής επίθεσης έριξαν χλωρίνη και ξυλοκόπησαν το δεύτερο, με αποτέλεσμα να του σπάσουν το πόδι.
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρο. Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται, καθώς οι δράστες διέφυγαν από το σημείο.


ΚΟΙΝH ΔΗΛΩΣΗ LGBTQI ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Θέμα: «Παλινωδίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για το ‘αντιρατσιστικό’ νομοσχέδιο».

*

*

Αθήνα, 23 Αυγούστου 2014


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της 22.8.2014, αναβλήθηκε για μία ακόμη φορά η συζήτηση στην Ολομέλεια του ονομαζόμενου «αντιρατσιστικού» νομοσχεδίου.

Πρόκειται για επανειλημμένες παλινωδίες της Ελληνικής Κυβέρνησης που από το 2010 που κατατέθηκε στην πρώτη του μορφή ο ονομαζόμενος «αντιρατσιστικός νόμος, αρνείται να εκπληρώσει τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της και να ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο την Απόφαση Πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ.

Οι υπογεγραμμένες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφί, τρανς και μεσοφυλικών πολιτών, και συμμαχικές οργάνωσεις, δηλώνουν την έντονη ανησυχία τους για τις παλινωδίες της Κυβέρνησης και καλούν όλους του δημοκρατικούς πολίτες της χώρας να συμπαραταχθούν και να ενώσουν τη φωνή τους απαιτώντας απ’ την Ελληνική Κυβέρνηση: 
- Την άμεση ψήφιση του ονομαζόμενου «αντιρατσιστικού» νομοσχεδίου με την συμπερίληψη του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.

- Την ενσωμάτωση και ψήφιση τροπολογίας κατά συμμόρφωση με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που αφορά το σύμφωνο συμβίωσης για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή έκφρασης φύλου και κατοχύρωση ουσιαστικών κοινωνικών δικαιωμάτων.

- Την ενσωμάτωση και ψήφιση τροπολογιών για την προστασία των θυμάτων ρατσιστικών εγκλημάτων μίσους.


Η άρνηση συμμόρφωσης της χώρας μας με τις Ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και οι παλινωδίες στη διαμόρφωση ενός πλαισίου για την προστασία όλων των πολιτών από τη μισαλλοδοξία, αποτελεί θεσμοποιημένη έκφραση ρατσισμού που δε συνάδει με τη θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 




ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ 

Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) 

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) 

Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας. 

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο. 

Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride. 

Homophonia – Thessaloniki Pride

Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης. 

Thessaloniki Rainbow Youth. 

Σύνθεση - Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Έρευνα για το HIV/AIDS. 

Praksis 

Θετική Φωνή. 

Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία. 

Act Up ΔΡΑΣΕ Hellas. 

Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου ΣΥΡΙΖΑ.


Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - "Πλειάδες"



Μητροπολίτες κατά αντιρατσιστικού

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:


Το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου συζητήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Για το θέμα, τις προηγούμενες ημέρες μερίδα μητροπολιτών αντέδρασε ανοιχτά, στον πυρήνα της οποίας είναι οι μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ, Γόρτυνος Ιερεμίας, Μεσογαίας Νικόλαος, Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, Αιτωλοακαρνανίας Κοσμάς και Κυθήρων Σεραφείμ, οι οποίοι έχουν δημοσιοποιήσει τη διαφωνία τους σε πτυχές του νομοσχεδίου, ορισμένοι και με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Οι μητροπολίτες Πειραιώς και Γόρτυνος με άκρως ρατσιστικές αναφορές καταφέρθηκαν εναντίον των ομοφυλοφίλων και του συμφώνου συμβίωσης που προβλέπει το νομοσχέδιο, ενώ ο μητροπολίτης Μεσογαίας ζήτησε να υπάρξουν διορθώσεις στο νομοσχέδιο τονίζοντας ότι «είναι κρίμα η κυβέρνηση ως τελευταία πράξη πριν από την αυτοκτονία της να μας αφήνει ως νομοθετημένη πλέον κληρονομιά τα επίχειρα του ηθικού παραλογισμού της». Οι μητροπολίτες αυτοί, πάντως, δεν μετέχουν στην τρέχουσα σύνθεση της 12μελούς ΔΙΣ, και χθες οι αντιδράσεις ήταν ήπιες, προερχόμενες, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Aνθιμο. Η ΔΙΣ θα δημοσιοποιήσει σήμερα τη θέση της για το θέμα, με εκκλησιαστικές πηγές να μιλούν για «προσπάθεια οι τόνοι να είναι χαμηλοί».


Από την πλευρά του, ανοιχτός στον διάλογο, μέχρι την ημέρα συζήτησης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, φέρεται να είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, όπως επισημαίνουν στελέχη του αρμόδιου υπουργείου. Ακόμη και κατά την ημέρα της συζήτησης στη Βουλή, υπάρχουν περιθώρια διαλόγου, διατυπώνουν κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι ο κ. Αθανασίου μελετά τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί και θα προχωρήσει στις αναγκαίες τροποποιήσεις εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η θέση μάλιστα παραγόντων του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ότι δεν θα πρέπει να διατυπώνονται θέσεις επί του νομοσχεδίου οι οποίες στηρίζονται σε προφορική μεταφορά του περιεχομένου του, αλλά αυτές θα πρέπει να βασίζονται στο σύνολο των άρθρων του νομοσχεδίου.