Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

20-22 Ιούνιου: Γνωριμία με την "άγνωστη χώρα" της αναπηρίας.Θα μου το παίξεις, μαμά;






  • photo: janicelin@flickr
    photo: janicelin@flickr





Ένα χρόνο το παιδεύω αν πρέπει να ασχοληθώ με ένα τόσο λεπτό και ευαίσθητο θέμα. Πήρα κάποια εχέγγυα από εκεί που πρέπει και είπα να ανοίξω ένα κουτάκι, να ξετυλίξω ένα μικρό κουβάρι από τους τόνους που έχουν φορτώσει το μυαλό μας.

Ήμουν στη Ρόδο, καλοκαίρι στο «μαγαζί». Ωραία αυλή, με λουλούδια, κατάμαυρη εγώ, πανέμορφη μέσα στην υπερφίαλη ματαιοδοξία μου. Διάλεγα ποιος θα με πληρώσει. Τις χρυσές εποχές του περιτυλίγματος. Κάποια στιγμή μπήκε στον χώρο ενας νεαρός με αμαξίδιο. Ανάπηρος. Εγώ; Θα άφηνα ανάπηρο να αγγίξει το κορμί μου; Και το χειρότερο, να αγγίξω εγώ το δικό του; Πόσο φτωχό, ανίκανο μυαλό; Με ευγένεια μεν, αλλά τον έδιωξα. Ούτε θέλω να σκέφτομαι πόσο άσχημα θα έπρεπε να ένιωσε. Και μάλιστα από έναν άνθρωπο που έχει βιώσει τον ρατσισμό στο πετσί του. Δέκα λεπτά μετά, ντρεπόμουν, τον έψαξα στα σοκάκια. Δεν τον βρήκα. Με στοίχειωνε μέρες το βλέμμα του.

Λίγα χρόνια μετά, στα Χανιά, χωρίς αυλή, το ιδιο όμορφη, λίγο πιο μεστωμένο το μυαλό, συνέχιζα να διαλέγω παρόλα αυτά. Μπήκε μια παρόμοια περίπτωση. Χωρίς δεύτερη σκέψη, είπα ναι, αλλά τα δωμάτια ήταν στον επάνω όροφο. Δεν υπήρχε πρόσβαση.
«Σε παρακαλώ, εδώ στην τουαλέτα, έτσι κι αλλιώς δεν μπορώ να σηκωθώ. Πέντε λεπτά, εδώ στην τουαλέτα, μου αρέσεις πολύ».
Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, δεν έχει και νόημα. Αυτόματα ένιωσα οίκτο και αμέσως κατάλαβα πως δεν είναι το σωστό συναίσθημα.

Δεν είχα άλλη σεξουαλική εμπειρία με άνθρωπο με αναπηρία (ΑμεΑ). Κάποιο κομένο πόδι ίσως, χέρι, αλλά με αμαξίδιο ή με άνθρωπο με παραπληγία, δεν είχα εμπειρία. Κάποιοι πελάτες ανά καιρούς την ώρα της πράξης, με παρακαλούσαν να με αποκαλούν μαμά, μάνα, αλλά νομίζω είναι άλλη περίπτωση. Έχει να κάνει με το Οιδιπόδειο.
Αναρωτιέμαι μερικές φορές, ανάλογα τις προσλαμβάνουσες που θα εισπράξω, τι ερωτική ζωή μπορεί να έχει ένας βαριά κινητικά ανάπηρος, πόσω μάλλον όταν κάποια άκρα δεν λειτουργούν καν. Σχεδόν μηδενική. Δύσκολη. Στην εφηβεία τι γίνεται όταν οι ορμόνες εκρήγνυνται σαν πυροτεχνήματα σε ένα δυσκίνητο/ακίνητο κορμί; Σε ένα μισό σώμα. Σε ένα σώμα που ζητάει αλλά δεν μπορεί να δώσει; Η απλή σκέψη και η πιο δόκιμη, κοπέλες, εργαζόμενες του σεξ. Είναι μια λύση. Και πολλές φορές αποτελεσματική.


Ας φέρω στο νου σας την ακραία περίπτωση, που στην εποχή μας δεν είναι και τόσο ακραία. Οικονομική κατάσταση χάλια. Φάρμακα, περίθαλψη, έλλειψη οικογένειας για βοήθεια στις βασικές ανάγκες. Για τις πιο ειδικές υπάρχει η μάνα. Πάντα αυτή υπήρχε. Το ζητάει απεγνωσμένα με το βλέμμα, προφανώς και με ντροπή. Πρέπει η μάνα να καταφέρει να φέρει σε οργασμό το σπλάχνο της, γιατί το βλέπει να υποφέρει. Με καθηλώνει η σκέψη. Με συρρικνώνει μπροστά στο μεγαλείο κάποιων ανθρώπων.
Επανέρχομαι στην πιο «αχνή» πραγματικότητα αυτών των ανθρώπων. Τα κλεισίματα με παρκαρίσματα στις διόδους για τα πεζοδρόμια. Τα γεμάτα άχρηστα πράγματα στα πεζοδρόμια που τους δυσκολεύουν τη ζωή. Αλλά όχι... δεν είμαι ικανή να απαριθμήσω τα προβλήματα ενός τόσο μεγάλου θέματος.

Μένει η σκέψη στο αριστερό χέρι μιας μάνας με τρέμουλο να χαϊδεύει το κεφάλι ενός νεαρού και το δεξί της χέρι χαμένο κάτω από κάποια, ίσως, πικέ κουβέρτα...

ΥΓ.: Δεν ξέρω αν υπάρχεις. Σου ζητώ μια συγγνώμη όσο πιο ταπεινά γίνεται. Όχι γιατί δεν σε δέχτηκα. Αλλά γιατί σε απέρριψα για λάθος λόγο.







anapiriaΣτις 20, 21 και 22 Ιουνίου 2014 θα πραγματοποιηθεί Φεστιβάλ Εξοικείωσης με τη Ζώσα Κατάσταση της Αναπηρίας στο Ελεύθερο και Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ.
Μέσα από τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν, επιδιώκουμε τη συνεκπαίδευση, την κατάλυση των στερεοτύπων που ανακυκλώνονται από τα ΜΜΕ και του ρατσιστικού τρόπου αντιμετώπισης της αναπηρίας, καθώς και την ανοιχτή πρόσβαση όλων στο περιεχόμενο της τέχνης.

Το τριήμερο Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει ποικιλία δράσεων, μεταξύ των οποίων και θέατρο, χορόδραμα, προβολές ντοκιμαντέρ, workshops αλλά και συζητήσεις για τη ζώσα κατάσταση της αναπηρίας.

Η Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: "Μηδενική Ανοχή", σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία και το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ καλούν τους/τις ενδιαφερόμενους/ενδιαφερόμενες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ να δηλώσουν συμμετοχή έως και τις 6 Ιουνίου 2014 (ημέρα Παρασκευή).
Για πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος επικοινωνήστε με τον κ. Αντώνη Ρέλλα στο 6977202216 ή στείλτε email.



                http://youtu.be/UG-KsKJb0es

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse