Τρίτη 13 Μαΐου 2014

«Γράψε ένα σύνθημα για τα δικαιώματα σου»





17  Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα
κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας (IDAHOT)

Το Athens Pride και η Colour Youth τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας (IDAHOT) στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Ψήφισε για τα δικαιώματα σου» για τις Ευρωεκλογές 2014.

Φέτος «Ψηφίζουμε» κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας, φαινόμενα που προκύπτουν άμεσα από την ελλιπή νομική κατοχύρωση των LGBT δικαιωμάτων και  την απουσία αρμόζουσας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Tα φαινόμενα αυτά ήδη προσπαθεί να καταπολεμήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από αντίστοιχους νόμους και πολιτικές. Τις ενέργειες που έχει κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς αυτή την κατεύθυνση μπορείτε να βρείτε εδώ http://voteforyourrights.gr/?page_id=29


«Γράψε ένα σύνθημα για τα δικαιώματα σου» λοιπόν, και έλα να συμμετέχεις στην δράση που θα πραγματοποιήσουμε το Σάββατο, 17 Μαΐου σε κεντρικά σημεία της Αθήνας .

Στείλε μας το σύνθημα σου μέχρι και την Τετάρτη 14/5 στις 12.00 στο info@voteforyourrights.gr

Αναλυτικό πρόγραμμα της δράσης θα ακολουθήσει εντός των επόμενων ημερών.

Επικοινωνία:  Έλενα Διαμαντοπούλου
Υπεύθυνη Προγράμματος «Ψήφισε για τα δικαιώματα σου»
e.diamantopoulou@voteforyourrights.gr
Τηλ. επικοινωνίας: +30 693 80 83 918


loat
12/05/14ONLINE ΕΚΔΟΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ροζ που μαυρίζει την κυβέρνηση

Δυσπιστία προς τα κόμματα, αλλά και σαφή υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει έρευνα για την εκλογική συμπεριφορά των Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφί, Τρανς και Κουίρ (ΛΟΑΤΚ). Ποιες οι ανοιχτά ΛΟΑΤ υποψηφιότητες.
         

Toυ Δημήτρη Αγγελίδη

38-LGBTQ










Ανησυχία για τις διακρίσεις στην αγορά εργασίας, δυσπιστία προς τα κόμματα, αλλά και σαφή υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να καρπώνεται εκλογικά την υποστήριξή του στο σύμφωνο συμβίωσης, καταγράφει η έρευνα για τις «Τάσεις ψήφου της LGBTQ Kοινότητας», της πρώτης μεγάλης έρευνας εκλογικής συμπεριφοράς των ΛΟΑΤ στην Ελλάδα, που διεξήγαγαν οι οργανώσεις Colour Youth και Athens Pride, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψήφισε για τα δικαιώματά σου».

Σύμφωνα μ’ αυτά, η θέση των κομμάτων σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ αναδεικνύεται σε κλειδί για την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Στην ερώτηση, αν στις ερχόμενες ευρωεκλογές «θα ψηφίζατε κάποιον/-α υποψήφιο/-α, κόμμα/συνδυασμό που διαφωνεί μαζί σας σχετικά με τα LGBT δικαιώματα», το 81,64% απάντησε «όχι». Yψηλό ποσοστό, 78,39%, συγκεντρώνει και η αρνητική απάντηση στο αντίστοιχο ερώτημα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.


Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται το πιο φιλικό κόμμα προς τους ΛΟΑΤ από τη μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (60,56%). Με μικρότερο, αλλά υψηλό ποσοστό, φιλικά θεωρούνται και κόμματα που έχουν ταχθεί κατά των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, οι Οικολόγοι Πράσινοι (44,49%), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (40,19%) και το Ποτάμι (37,38%).

Δεν πείθουν

Ωστόσο, τα κόμματα που θεωρούνται φιλικά φαίνεται ότι δεν καταφέρνουν να πείσουν πως μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ. Οταν τίθεται το ερώτημα «ποιο κόμμα μπορεί να εξασφαλίσει τα δικαιώματα που θεωρείτε σημαντικά», οι περισσότεροι ερωτηθέντες απαντούν «κανένα» (37,9%), απάντηση που αντικατοπτρίζει προφανώς την αποτυχία του ελληνικού πολιτικού συστήματος να κατοχυρώσει νομικά την ισότητα για τους ΛΟΑΤ.

Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (25,2%), γεγονός που προφανώς έχει να κάνει και με τη θέση του κόμματος στην αξιωματική αντιπολίτευση και τη μεγάλη επιρροή που ασκεί στην πολιτική σκηνή. Αρκετά πιο κάτω εμφανίζονται το Ποτάμι (9,5%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (7,1%).

«Αν και κάποια κόμματα, κυρίως της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, θεωρούνται, σε γενικές γραμμές, φιλικά προς τα LGBT άτομα, υπάρχει η πεποίθηση ότι ως κόμματα δεν υπερασπίζονται τα δικαιώματα που είναι σημαντικά για τα LGBT άτομα. Σημαντική είναι η ανάπτυξη στρατηγικών ούτως ώστε η οργανωμένη LGBT κοινότητα να δημιουργήσει και να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με όλα τα πολιτικά
κόμματα», αναφέρει η έκθεση.


Πρόθεση ψήφου

Ενδεικτικά της στάσης των κομμάτων απέναντι στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ, σε συνδυασμό με τις εκτιμώμενες προσδοκίες για τα αποτελέσματα των κομμάτων στις εκλογές, είναι τα αποτελέσματα της πρόθεσης ψήφου. Στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν οι ευρωεκλογές γίνονταν την επόμενη εβδομάδα», ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ΛΟΑΤ με 30,56%, με μεγάλη διαφορά από το Ποτάμι, που συγκεντρώνει το 18,18%.

Είναι τα μόνα δύο κόμματα που καταγράφουν ποσοστό πάνω από 6%, ενώ η απογοήτευση των ψηφοφόρων εκφράζεται στο ποσοστό αποχής (14,12%) και στο υψηλό ποσοστό λευκών και άκυρων (10,83%). Στην τρίτη θέση με 5,22% έρχεται η Φιλελεύθερη Συμμαχία (με πρόεδρο τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο) και ακολουθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,87% και η ΔΗΜΑΡ με 3,09%. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι βρίσκονται στον πάτο της κατάταξης, με τη Ν.Δ. να συγκεντρώνει ένα 1,55% και το ΠΑΣΟΚ ένα 0,39%, χαμηλότερο ακόμα και από το ποσοστό της Χρυσής Αυγής (0,58%).



Για τις ευρωεκλογές τα ΛΟΑΤ ζητήματα θεωρούνται «πολύ σημαντικά» από το 67,3% και «αρκετά σημαντικά» από το 28,3%. Ωστόσο, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που τους απασχολεί μπροστά στην κάλπη. Πρώτα στην κατηγορία «πολύ σημαντικό» αναδεικνύονται τα κοινωνικά, δεύτερα τα ΛΟΑΤ και, σε κοντινή θέση, τα ζητήματα της οικονομίας. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι ερωτηθέντες θεωρούν «πολύ σημαντικό» ζήτημα πρώτα τα κοινωνικά, έπειτα τα τοπικά και τριτευόντως τα ΛΟΑΤ ζητήματα.

Κρίση και δικαιώματα

Η ιεράρχηση μεταξύ των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων αντικατοπτρίζει την επίδραση της κρίσης στις διακρίσεις που υφίστανται παραδοσιακά οι ΛΟΑΤ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «τα μέτρα λιτότητας αποτελούν πραγματική απειλή για την οικονομική διαβίωση των κατοίκων της χώρας. Ομοίως με τα μη-LGBT άτομα, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω της μη πλήρους νομικής τους ισότητας και του κοινωνικού τους στιγματισμού που οδηγεί, σε πολλές περιπτώσεις, και στον οικονομικό τους αποκλεισμό, τα LGBT άτομα δίνουν προτεραιότητα σε οικονομικά δικαιώματα».

Ετσι, οι περισσότεροι αξιολογούν ως σημαντικότερο δικαίωμα τα ίσα δικαιώματα απασχόλησης (88,9%). Ακολουθούν τα δικαιώματα στην ασφάλιση υγείας του συντρόφου ίδιου φύλου (86,9%), η εισαγωγή μαθημάτων σεξουαλικής αγωγής με ισότιμη αναφορά στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου (81,5%) και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε μη ετερόφυλα ζευγάρια (80,19%).

«Παρά τη νομική κατοχύρωση κάποιων LGBT δικαιωμάτων, σε πρακτικό, καθημερινό επίπεδο αυτά εξακολουθούν να παραβιάζονται τόσο από την πολιτεία, όσο και από άλλους κοινωνικοπολιτικούς και θεσμικούς φορείς. Ως βασικοί πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος, τα κόμματα μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των LGBT ατόμων. Τα πολιτικά κόμματα καθώς και άλλοι πολιτικοί ιθύνοντες (policymakers) θα πρέπει να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και τις αρχές της ισότητας και ισονομίας που αυτή προϋποθέτει»., επισημαίνει η έκθεση.
Υποψηφιότητες

Ευρωεκλογές:

33 from Greece

Moavia Achment


ΠΡΑΣΙΝΟΙ αλληλεγγύη, δημιουργία, οικολογία

Afrodite Al Salech


ΕΛΙΑ

Daliani Alexandra


ΕΛΙΑ

Kriton Arsenis


ΣΥΡΙΖΑ

Alexis Benos


ΣΥΡΙΖΑ
My statement
"Equal rights for lgbt people"

Yiannis Bournous


ΣΥΡΙΖΑ

Thanasis Chimonas


ΕΛΙΑ

Anastasia Christodoulopoulou


ΣΥΡΙΖΑ
My statement
"We have a lot to do in Greece for the fight against discrimination and for equal rights. The lgbtqi movement has my support."

Dimitris Christopoulos


ΣΥΡΙΖΑ
My statement
"End all discrimination on the basis of sexual orientation and gender identity"

Spyridon Chrysanthopoulos


Οικολόγοι Πράσινοι - Κόμμα Πειρατών Ελλάδας

Ermela Gianna


Δράση
My statement
"On the road towards a more equal world, the LGBT rights are the last chapter. That means, that without securing, protecting and promoting these rights, we will never have equality. I commit myself in fighting sida by side with my lesbian and gay friends. We need to get things done. We need to protect human dignity. Ermela Gianna"

Panos Gredis


ΠΡΑΣΙΝΟΙ αλληλεγγύη, δημιουργία, οικολογία

Panagiotis Ioakimidis


ELIA
My statement
"A better Greece in a better Europe"

Yiorgos Ioannidis


Δημοκρατική Αριστερά
My statement
"Στηρίζω ανεπιφύλακτα την καμπάνια «Όχι Μίσος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το 2014» (#NoHateEP2014)"

Alekos Kalivis


ΣΥΡΙΖΑ
My statement
"we believe and fight for equal rights without any discrimination. "

Maria Karamessini


ΣΥΡΙΖΑ

Emmanouil Kastrinakis


Οικολόγοι Πράσινοι - Κόμμα Πειρατών Ελλάδας

Konstantina Kosmidou


Οικολόγοι Πράσινοι - Κόμμα Πειρατών Ελλάδας
My statement
"We want an equal Europe for its citizens"

Stelios Kympouropoulos


ΠΡΑΣΙΝΟΙ αλληλεγγύη, δημιουργία, οικολογία
My statement
"The right to the diversity is the right to humanity! "

Georgios Kyritsis


ΣΥΡΙΖΑ

Niki Lampropoulou


Οικολόγοι Πράσινοι - Κόμμα Πειρατών Ελλάδας
My statement
"I am You - You Are Me - We are Europe - One Planet for All Inhabitants "

Katerina Melfou


Δημοκρατική Αριστερά

Georgia (Yiouli) Menoudakou


Το Ποτάμι

Kyriaki Metaxa


ΠΡΑΣΙΝΟΙ αλληλεγγύη, δημιουργία, οικολογία

Calliope Rigopoulou


ΣΥΡΙΖΑ
My statement
"I strongly support the lgbtqi community in its fight against discrimination. People should be free to be as they like, and love who they want."

Christina Sereti


Οικολόγοι Πράσινοι - Κόμμα Πειρατών Ελλάδας
My statement
"I pledge to stand up for human rights and equality in Europe as a member of the European Parliament, including the human rights of lesbian, gay, bisexual, trans and intersex people (LGBTI)."

Rania Svigkou


ΣΥΡΙΖΑ
My statement
"I support the lgbtqi movement in the fight against discrimination and for equal rights."

Olga Theodorikakou


ΠΡΑΣΙΝΟΙ αλληλεγγύη, δημιουργία, οικολογία
My statement
"Lesbian, gay, bisexual, transgender and intersex (LGBTI) people around the world face discrimination, persecution and violence simply for expressing who they are and choose to love. LGBTI rights are fundamental human rights. I commit to support and promote LGBTI rights, because there is no compromise to be made when it comes to basic rights' respect. We should not stand societies and policies that violate the human nature and freedom."

Manos Valasis


Οικολόγοι Πράσινοι
My statement
"Violence and racism of any kind have no place in any society. The EU Parliament has to lead the pace for a better Europe and a better world."

Maria Vitoraki


Το Ποτάμι

Nicholas Yatromanolakis


Το Ποτάμι

Τσουλάκου Άλκηστις


ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Χρυσόγελος


ΠΡΑΣΙΝΟΙ αλληλεγγύη, δημιουργία, οικολογία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse