Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Rainbow Flag στο Καλλιμάρμαρο


Photo: Γιώργος Μουτάφης
Απόγευμα Παρασκευής. Οι 5.500 αθλητές από 80 χώρες του κόσμου που παρελαύνουν στην πόλη Σότσι, στα ανατολικά παράλια της Μαύρης θάλασσας, κοντά στα βουνά του Καυκάσου, χαιρετούν ενθουσιωδώς τον κόσμο. Εκατοντάδες πυροτεχνήματα εκρήγνυνται θεαματικά πάνω από το κατάμεστο στάδιο Φιστ, σκορπίζοντας χρώμα στο βραδινό ουρανό. Το εορταστικό κλίμα σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της 22ης Χειμερινής Ολυμπιάδας -των πρώτων Αγώνων που διεξάγονται στη Ρωσία μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και τους Θερινούς Ολυμπιακούς του ’80. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, έχοντας ξοδέψει 37 δις για τους Χειμερινούς Αγώνες στο  Σότσι, στέκει βλοσυρός στις κερκίδες, επιτηρώντας  την αρτιότητα της διοργάνωσης.

Την ίδια ώρα χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά, στη χώρα που γέννησε την ολυμπιακή ιδέα, μια μικρή συντροφιά νέων ανθρώπων, όχι πάνω από τα 30, είναι καθισμένη στα σκαλιά μπροστά από το Καλλιμάρμαρο: Το Στάδιο όπου αναβίωσαν οι πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες και σμιλεύτηκε το όραμα του βαρώνου Πιερ ντε Κουμπερτέν. Καθώς η ώρα περνά, το πλήθος μεγαλώνει -rainbow σημαίες ανεμίζουν στην είσοδο του σταδίου, μια παρέα ξεδιπλώνει ένα πανό με κομματάκι πειραγμένους τους ολυμπιακούς κύκλους, ενώ κάμποσα πλακάτ στέλνουν το δικό τους μήνυμα. Το μήνυμα των LGBT οργανώσεων της Αθήνας, όπως οι «Πούστη Riots», η ERGO, οι Color Youth, το Athens Pride, η ΟΛΚΕ, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, οι Queer Trans και οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, ομάδες που διεκδικούν πολύχρωμους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενάντια στις διακρίσεις, την ομοφοβία, την τρανσφοβία και το ρατσισμό.



«Με αυτή τη συνολική δράση εκδηλώνουμε τη συμπαράστασή και την υποστήριξή μας στις ΛΟΑΤ κοινότητες της ομοφοβικής Ρωσίας του προέδρου Πούτιν, ο οποίος εκμεταλλεύεται μια μεγάλη γιορτή όπως είναι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες για να προπαγανδίσει κατά των gay δικαιωμάτων», μου λέει ο Ιάσωνας Δούσης, ένα από τα μέλη των «Πούστη Riots». Λίγο μέτρα πιο πίσω οι ετοιμασίες για τη σημερινή δράση ολοκληρώνονται. Ρωτώ τον Ιάσωνα τι θα δούμε. «Την αναπαράσταση μιας σειράς ολυμπιακών αθλημάτων σε queer version», μου απαντά. Και είναι πράγματι queer. Ένας δισκοβόλος παίρνει θέση βολής, κρατώντας αντί για δίσκο ένα βινύλιο της Madonna, δίπλα δυο κορίτσια αναπαριστούν έναν αγώνα ελληνορωμαϊκής πάλης, στο κέντρο ο Ιάσωνας με ξανθιά περούκα περιμένει να του φορέσει μια κοπέλα με λευκό χιτώνα ένα κλαδί ελιάς, παραπέρα ένα αγόρι ετοιμάζεται να ρίξει αντί για ακόντιο ένα κόκκινο σκουπόξυλο. Στο φόντο είναι τεντωμένο το πανό των Color Youth που γράφει στα αγγλικά «Από την Ελλάδα με αγάπη». Ο κόσμος χειροκροτά, ενώ μια ομάδα οκτώ ατόμων της ΔΙΑΣ, πάνω στις μηχανές,  επιτηρούν από αποστάση.





Αίφνης, σιωπή. Δυο άτομα σέρνουν αλυσοδεμένο ένα παιδί μέχρι την είσοδο του Καλλιμάρμαρου -τα ρούχα του είναι σκισμένα και γεμάτα με fake αίμα. Καθώς τον τραβούν στο τσιμέντο φωνάζει «Ζωή» και «Ισότητα». Στη συνέχεια δένεται με τις αλυσίδες στην κεντρική είσοδο του σταδίου -δυο Γιαπωνέζες τουρίστριες που βρίσκονται στο χώρο δείχνουν να απολαμβάνουν τη δράση τραβώντας τη μία φωτογραφία πίσω από την άλλη. Ξαφνικά η αστυνομία αποφασίζει να επέμβει -άντρες των ΜΑΤ με ασπίδες και κράνη, ανεβαίνουν στην είσοδο και ζητούν στους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν. Η Άννα, μια εκρηκτική ακτιβίστρια ξεσπά. «Έχετε εντολή να μας διώξετε; Μπορώ να τη δω; Έχουμε πάρει άδεια από το Δήμο για αυτή τη δράση», φωνάζει στον διοικητή, ένα μικρόσωμο άντρα ο οποίος δείχνει να τα έχει κομματάκι χαμένα. Το πλήθος αρχίζει να φωνάζει συνθήματα, καθώς οι άντρες των ΜΑΤ στήνονται κατά μήκος της εισόδου. Η Άννα παραμένει πίσω τους αμετακίνητη. Φωνάζει «Δεν θα περάσει ο φασισμός, δεν είμαστε προτεκτοράτο της Χρυσής Αυγής». Ο κόσμος ξεσπά εκ νέου σε χειροκροτήματα. Το πινγκ πονγκ της Άννας με το διοικητή κρατά λίγη ώρα -πρέπει να επιστρέψω στο γραφείο. Φεύγοντας παρατηρώ την Πάολα Ρεβενιώτη -έχει ανοίξει κουβέντα με μια παρέα παιδιών. Την ακούω να λέει «Είναι σημαντικό να μην προβάλλουμε την ομοφοβία της κοινωνίας, τον αρνητισμό». Τους μιλά για ένα τρανς άτομο στο Κερατσίνι που το σέβονται όλοι στο σχολείο του και δεν το ενοχλεί κανείς. Στην είσοδο του Καλλιμάρμαρου οι αστυνομικοί παραμένουν στη θέση τους. Πίσω τους κυματίζει η rainbow flag της Άννας. 





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse