Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Φεστιβάλ Σεξουαλικότητας



ΓΙΑΤΊ ΕΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ;
Αποφασίσαμε πως ένα τριήμερο φεστιβάλ για τη σεξουαλικότητα είναι ένας εποικοδομητικός τρόπος για να διατυπώσουμε τις σκέψεις μας και να επικοινωνήσουμε ξεκινώντας έναν διάλογο γύρω από τα θέματα που μας αφορούν όλους και όλες. Η σεξουαλικότητα είναι ένα ζήτημα που ξεφεύγει από τα όρια της σεξουαλικής πράξης αυτής καθ’ αυτής και αγγίζει ένα ευρύτερο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο. Αφορά τις έμφυλες σχέσεις και τους κοινωνικούς ρόλους, όπως αυτοί προβάλλονται και εσωτερικεύονται από τα πρόσωπα. Σχετίζεται, επίσης, με το σώμα μας, το οποίο γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης με στόχο το κέρδος. Επιπλέον, αφορά την καταπίεση της ποικιλομορφίας του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας του φύλου, όπως αυτή εμφανίζεται μέσα απ’ τον στιγματισμό και την περιθωριοποίηση του διαφορετικού. Γι’ αυτά, λοιπόν, τα ζητήματα δημιουργήθηκε το Φεστιβάλ Σεξουαλικότητας, ενώ παράλληλα αποτελεί το μέσο αυτοκριτικής για τις επιλογές μας και για την εύρεση ενός τρόπου συλλογικής και ατομικής διαχείρισης των ζωών μας.


The Last Taboo - Το τελευταίο ταμπού



Documentary, US, 2012, dir. Alexander Freeman, 51 m, English (English and Greek subs)
“In bed, everyone’s able” This is the starting statement of a stunning documentary that shows us sexuality from a new perspective. Through the experiences and insights of several people who, thanks to their disability, have come to a new and more enriching understanding of sex, what can we learn about our own sexuality?

Ντοκιμαντέρ, ΗΠΑ, 2012, σκην. Alexander Freeman, 51 λ, αγγλικά (υπότ. αγγλικά και ελληνικά)
«Στο κρεβάτι όλοι είναι ικανοί». Αυτή είναι πρόταση με την οποία ξεκινά ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ που μας δείχνει τη σεξουαλικότητα από μια διαφορετική οπτική. Μέσα από τις εμπειρίες αρκετών ατόμων τα οποία, χάρη στην αναπηρία τους, έχουν φτάσει σε μια νέα και πιο εμπλουτισμένη αντίληψη για το σεξ, τι μπορούμε εμείς να μάθουμε για τη σεξουαλικότητά μας;


Uneasy Riders - Nationale 7 - Η Εγνατία της αγάπης




Drama, France, 2000, dir. Jean-Pierre Sinapi, 90 m, French (English and Greek subs)
Do we all have the right to sexual pleasure? What if we needed help in order to fuck? A sexual revolution starts in an internment center when an empathetic caretaker takes seriously the claim of a quadriplegic rude and nasty man to visit a prostitute. People with disabilities are fed, showered, taken to cultural activities, included in religious services... why aren’t they granted sexual rights? (A true story)

Δραματική, Γαλλία, 2000, σκην. Jean-Pierre Sinapi, 90 λ, γαλλικά (υπότ. αγγλικά και ελληνικά)
Έχουμε όλοι δικαίωμα στη σεξουαλική ευχαρίστηση; Τι θα γινόταν αν χρειαζόμασταν βοήθεια για να πηδήξουμε; Μια σεξουαλική επανάσταση ξεκινά σ’ ένα ίδρυμα όταν μια κοινωνική λειτουργός παίρνει στα σοβαρά το αίτημα ενός τετραπληγικού, αγενούς και χυδαίου άντρα να επισκεφτεί μια πόρνη. Τα άτομα με αναπηρία ταΐζονται, κάνουν μπάνιο, πηγαίνουν σε πολιτιστικές και θρησκευτικές δραστηριότητες … γιατί δεν τους παραχωρείται το δικαίωμα στο σεξ; (Μια αληθινή ιστορία)


Ma vie en rose -My Life in Pink - Η ζωή μου σε ροζ



Drama, Belgium-France-US, 1997, dir. Alain Berliner, 88 m, French (English and Greek subs)
The wish of a small kid to wear dresses and marry the neighbors’ child turns upside-down the whole family and neighborhood. In an environment where appearances matter a lot, a series of disproportionate events follows: a psychiatrist is called, the father starts having trouble at work... Can love beat prejudice?

Δραματική, Βέλγιο-Γαλλία-ΗΠΑ, 1997, σκην. Alain Berliner, 88 λ, γαλλικά (υπότ. αγγλικά και ελληνικά)
Η επιθυμία ενός μικρού παιδιού να φορά φορέματα και να παντρευτεί το παιδί του γείτονα κάνει άνω-κάτω όλη την οικογένεια και τη γειτονιά. Σ’ ένα περιβάλλον όπου η εμφάνιση μετράει πολύ, ακολουθεί μια σειρά από δυσανάλογα γεγονότα: καλούνε ψυχίατρο, ο πατέρας αρχίζει να έχει πρόβλημα στη δουλειά… Μπορεί η αγάπη να νικήσει την προκατάληψη;


Venus Boyz - Αγόρια από την Αφροδίτη


Documentary, Germany, 2002, dir. Gabrielle Baur, 102 m, English and German (English and Greek subs)
What is masculinity’s essence? Can we discover, by its means, a new form of femininity? Or are all these terms obsolete once and for all? We are taken into a fascinating trip through the lives of drag kings and female-to-male transsexuals who speak of fears, wishes and doubts that we all have. Because, after all, what does it mean to be a man?  

Ντοκιμαντέρ, Γερμανία, 2002, σκην. Gabrielle Baur, 102 λ, αγγλικά και γερμανικά (υπότ. αγγλικά και ελληνικά)
Ποια είναι η ουσία της αρρενωπότητας; Μπορούμε να ανακαλύψουμε, μέσω αυτής, μια νέα μορφή θηλυκότητας; Ή όλοι αυτοί οι όροι είναι εντελώς παλιομοδίτικοι; Ένα συναρπαστικό ταξίδι στις ζωές των drag kings και τους άντρες διεμφυλικούς που μιλούν για φόβους , επιθυμίες και αμφιβολίες που όλοι έχουμε. Γιατί, στο κάτω-κάτω, τι σημαίνει να είσαι άντρας;


678 - Οι γυναίκες του λεωφορείου 678



Drama, Egypt, 2010, dir. Mohamed Diab, 100 m, Arabic (English and Greek subs)
Three women struggle every day against sexual harassment in their effort for justice. Among them, the first woman who filed a lawsuit for sexual harassment ever in Egypt.

Δραματική, Αίγυπτος, 2010, σκην. Mohamed Diab, 100 λ, αραβικά (υπότ. αγγλικά και ελληνικά)
Ο αγώνας τριών γυναικών που καθημερινά υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση για δικαιοσύνη. Μεταξύ αυτών και η πρώτη γυναίκα που κατέθεσε μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση στην Αίγυπτο.


Medianeras - Μεσοτοιχίες


Drama, Argentina, 2011, dir. Gustavo Taretto, 95 m, Spanish (English and Greek subs)
Two youngs, Martin and Mariana, try to find meaningful communication in adverse social and economic conditions. A film about the isolation of contemporary humans, surrounded by skycrapers of soulless cities. 

Δραματική, Αργεντινή, 2010, σκην. Gustavo Taretto, 95 λ, ισπανικά (υπότ. αγγλικά και ελληνικά)
Δύο νέα παιδιά, ο Μαρτίν και η Μαριάννα προσπαθούν μέσα σε δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες να βρουν την ουσιαστική επικοινωνία. Μια ταινία για την απομόνωση του σύγχρονου ανθρώπου μέσα στους διαδρόμους των πολυώροφων, άψυχων κτιρίων των μεγαλουπόλεων.


Drei - Three - Τρείς


Drama, Germany, 2010, dir. Tom Tykwer, 119 m, German (English and Greek subs)
After 20 years of romance, a middle-aged couple falls in love with the same man by chance.

Δραματική, Γερμανία, 2010, σκην. Tom Tykwer, 119 λ, γερμανικά (υπότ. αγγλικά και ελληνικά)
Ένα μεσήλικο ζευγάρι, μετά από 20 χρόνια σχέσης, ερωτεύονται εντελώς τυχαία τον ίδιο άντρα.


Έκθεση φωτογραφίας "εν-αλλαγή" - στο 2ο Φεστιβάλ Σεξουαλικότητας, 7-8-9 Μαρτίου στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Φωτογράφοι: georgia, yorgos_l, laurentiu.

Η ιδέα είναι παρμένη από την φωτογράφηση της Καναδής φωτογράφου Hana Pesut: ζευγάρια φωτογραφίζονται με τα καθημερινά τους ρούχα, αλλάζουν ρούχα μεταξύ τους και φωτογραφίζονται ξανά στο ίδιο κάδρο. Χωρίς διάθεση εμπορευματοποίησης και κερδοσκοπίας θελήσαμε να φέρουμε το ίδιο concept στην πόλη μας, στην δική μας πραγματικότητα και καθημερινότητα, προσθέτοντας όμως στα ζευγάρια που θα φωτογραφηθούν πέρα από στρέιτ, ζευγάρια ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών(*). Θεωρήσαμε πως η ιδέα είναι απολύτως ταιριαστή με το Φεστιβάλ Σεξουαλικότητας.

Η φωτογράφηση αυτή αποτέλεσε για εμάς, ως ερασιτέχνες φωτογράφους, μία σημαντική άσκηση και εμπειρία καθώς πρώτη φορά αλληλεπιδράσαμε με ένα "ζωντανό" θέμα και έπρεπε να συνεργαστούμε όλοι μαζί σαν ομάδα, φωτογράφοι και μοντέλα. Επίσης, ήταν πολύ ενδιαφέρον για τα ίδια τα ζευγάρια που επέλεξαν να συμμετέχουν, να δουν τους εαυτούς τους με τα ρούχα των συντρόφων τους, να παίξουν και αυτά με τους ρόλους, τα στερεότυπα και την εικόνα τους, ακόμα και να νιώσουν πώς είναι να είσαι στα ρούχα του/της συντρόφου σου.

Σκοπός μας δεν είναι απαραίτητα να φανεί η διαφορά (το contrast) ανάμεσα στον διαφορετικό ρουχισμό (όπως είναι η διαφορά ανάμεσα στον παραδοσιακό ανδρικό και γυναικείο ρουχισμό) άλλα να δημιουργηθεί ένα παιχνίδι με την εικόνα και τα πρόσωπα καθώς και να αναδειχθούν διαφορετικά ζευγάρια στην έκθεση μας, όπως ομοφυλόφιλων ανθρώπων και ζευγάρια διαφορετικών ηλικιών (το αρχικό μας κείμενο εξάλλου τόνιζε την ανάδειξη της ετερότητας σε αντιδιαστολή με τις κυρίαρχες δομές και τα κυρίαρχα πρότυπα ομορφιάς που βομβαρδίζουν την καθημερινότητα μας). Επίσης, θεωρούμε ότι αν οι συμμετέχοντες/ουσες δεν φοράνε ακριβώς τα ίδια ρούχα, η εναλλαγή των ρούχων από μόνη της (όσο κοντά και να είναι τα στυλ) είναι ενδιαφέρουσα (και για το τελικό αποτέλεσμα άλλα όπως προαναφέρθηκε και για τα ίδια τα ζευγάρια).

(*) Αναζητούμε ακόμα ζευγάρια - κυρίως ομοφυλόφιλων ανδρών - καθώς δεν καταφέραμε να βρούμε μέχρι τώρα, ώστε σε περίπτωση που η φωτογράφηση εκτεθεί και σε άλλους χώρους να έχει περισσότερη ποικιλία. Μιλήστε μαζί μας στο φεστιβάλ ή επικοινωνήστε στο sexualityfestival@hotmail.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse