Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές αναγνώρισε επίσημα την ύπαρξη των διεμφυλικών Hijra

Η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές έκανε την έκπληξη Πώς αναγνώρισε επίσημα την ύπαρξη των διεμφυλικών Hijra - κι ένα εκπληκτικό φωτορεπορτάζ για αυτές τις γυναίκες 
 Από την Άλκηστη Γεωργίου 



    Οι Hijra ζουν στη Νότια Ασία (κυρίως στην Ινδία και το Μπαγκλαντές), και είναι κάτι παραπάνω από αυτό που στη δύση θα ονομάζαμε transgender. 



  Η κοινότητα των Hijra έχει να κάνει με κάτι πολύ περισσότερο από το θέμα της ταυτότητας του φύλου: Οι διεμφυλικές αυτές γυναίκες αποτελούν πλέον ένα ιστορικό, πολιτιστικό, χαρακτηριστικό του τόπου.


  
   Παρότι η κοινότητα των Hijra μετράει επισήμως περισσότερα από δέκα χιλιάδες διεμφυλικές γυναίκες μόνο στο Μπαγκλαντές, έχει υποστεί μερικές από τις τραγικότερες κοινωνικές διακρίσεις, ενώ θεωρούνταν μία περιθωριοποιημένη υποκουλτούρα που δεν άνηκε στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο της χώρας.



   Στην συντριπτική τους πλειοψηφία καταφεύγουν στην πορνεία για να μπορέσουν να επιβιώσουν, ενώ συχνά επωμίζονται τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου για όλα τα δεινά της χώρας τους.



   Ίσως όχι για πολύ ακόμη:   Πριν από δεκαπέντε μόλις μέρες η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές αναγνώρισε επίσημα την ύπαρξη του "τρίτου φύλου" των Hijra, και γίνεται η μοναδική χώρα – εκτός δυτικού τουλάχιστον κόσμου-  που αναγνωρίζει νομικά την ύπαρξη ενός "τρίτου φύλου"!  
 Πηγή: www.lifo.gr


1 σχόλιο :

  1. Πριν από είκοσι μόλις μέρες η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές αναγνώρισε επίσημα την ύπαρξη του "τρίτου φύλου" των Hijra, η που αναγνωρίζει νομικά την ύπαρξη ενός "τρίτου φύλου"!

    Η ιστορική αυτή απόφαση τους εξασφαλίζει νομικό καθεστώς, ίσα δικαιώματα, πρόσβαση στην δημόσια υγεία, στην εκπαίδευση, και την επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς και δικαίωμα ψήφου, πράγμα που στερούνταν ως τώρα. Πρόκειται για μία αναμφίβολα μεγάλη εξέλιξη, ειδικά για μία φτωχή και μουσουλμανική χώρα όπως είναι το Μπαγκλαντές, που δείχνει τον δρόμο προς το τέλος των διακρίσεων.

    Ως τώρα οι χώρες που το έχουν αναγνωρίσει το τρίτο φύλο είναι: το Νεπάλ, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ινδία και Πακιστάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse