Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΤΗΝ ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ!! STOP AIDS:SAVE FUTURE


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ιού του AIDS, διοργανώνουμε στις 30/11 ημέρα Σάββατο και ώρα 20:30, εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο "I.P.P.O. BAR", Θησέως 11, Σύνταγμα. Μεταξύ άλλων στην βραδιά θα παρουσιαστεί το trailer του ντοκιμαντέρ Ruins (της Ζωής Μαυρουδή) το οποίο αναφέρεται στο θέμα της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών. Ταυτόχρονα θα υπάρχει έκθεση ομαδικής φωτογραφίας από το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας "ΕΝΝΕΑ", με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπάτηση των δικαιωμάτων της γυναίκας. Λόγω της παγκόσμιας ημέρας κατά του AIDS, θα βρίσκεται στον χώρο stand από την ομάδα Ath Checkpoint έτσι ώστε να μπορεί ο κόσμος να ενημερωθει σχετικά με τον ιό. Στην βραδιά θα παρευρεθούν τα εξής σωματεία, ομιλητές και σύλλογοι ανθρωπίνων δικαιωματων: Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Οροθετικών Γυναικών, Ζακ Κωστόπουλος (Ath Checkpoint), Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας (ΛΟΑ), Oικογενειες Ουρανιο Τόξο, Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ, Σταματοπούλου Κατερίνα (Πτυ/χος Τμήματος Πολ. Επιστήμης κ' Δημ. Διοίκησης ΕΚΠΑ), Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας "ΕΝΝΕΑ". Στο τέλος της βραδιάς θα διεξαχθεί λαχειοφόρος αγορά, όπου τα έσοδα θα διατεθούν στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Οροθετικών Γυναικών.
Σας περιμένουμε όλους να επικοινωνήσουμε, να βοηθήσουμε, να ενημερωθούμε!!
Φιλικά Ιωάννα Κανελλοπούλου.







Το τι σημαίνει στίγμα του HIV και το πως ο φόβος και η προκατάληψη είναι πολλές φορές δυνατότερα από την λογική, το βίωσα πριν καν μάθω ο ίδιος ότι είμαι οροθετικός.
Διαγνώστηκα με HIV το καλοκαίρι του 2009, σε συνθήκες όχι και τόσο συνηθισμένες, καθώς προέκυψε όταν ήμουν φαντάρος, μετά από εθελοντική αιμοδοσία που έγινε στο στρατόπεδο.
Σε αιμοδοσία δεν είχα συμμετάσχει ποτέ και ο μόνος λόγος που το έκανα ήταν η διήμερη τιμητική άδεια που έδιναν ως "επιβράβευση".
Λίγες μέρες μετά, με κάλεσε ο γιατρός του στρατοπέδου και μου είπε πως έπρεπε να πάω στο 401 (στρατιωτικό νοσοκομείο) να κάνω κάποιες εξετάσεις επειδή κάτι βρήκαν και χρειάζεται επανεξέταση. Πάω στο 401, δίνω αίμα, επιστρέφω στρατόπεδο. Αυτό επαναλαμβάνεται δύο φορές μέσα στην επόμενη εβδομάδα και μετά μου λένε ότι επειδή πρέπει να γίνουν κι άλλες (!) εξετάσεις, θα μου κάνουν εισαγωγή (ενώ δεν είχα ούτε συμπτώματα ούτε τίποτα) για να μην πηγαινοέρχομαι και να μείνω εκεί μέχρι να πάρω τα αποτελέσματα.
Τελικά κατέληξα να είμαι νοσηλευόμενος χωρίς λόγο για δύο εβδομάδες, να μου έχουν πάρει αίμα καμιά δεκαριά φορές και να μην μου λένε τι συμβαίνει. Στο μεταξύ, από την δεύτερη μέρα (υποθέτω ότι τότε είχαν τα αποτελέσματα) άρχισαν να μου σερβίρουν το φαγητό σε σκεύη μιας χρήσης και όχι στον μεταλλικό δίσκο που χρησιμοποιούν κανονικά ενώ δεν με πλησίαζε γιατρός ή νοσηλεύτρια χωρίς "πανοπλία". Μάσκες, γάντια, ποδιά και όλα τα συναφή. Απορώ πως δεν με έβαλαν και σε καραντίνα! Να σειμειώσω εδώ ότι παρόμοια "μέτρα" δεν έπαιρναν απέναντι σε κανέναν άλλο νοσηλευόμενο, ακόμα και σε κάποιους που είχαν έντονο βήχα. Γιατρός δεν είμαι, αλλά ξέρω ότι τέτοιου είδους μέτρα προφύλαξης δεν συνιστώνται απέναντι σε κάποιον με HIV, καθώς οι τρόποι μετάδοσης είναι συγκεκριμένοι και δεν περιλαμβάνουν τον αέρα, το σάλιο, τον ιδρώτα και οποιαδήποτε κοινωνική επαφή. Το θεωρώ παράλογο. Σε σημείο που όταν αναρωτιόμουν τι μπορεί να έχω, υπέθεσα ότι μπορεί να είναι και HIV αλλά βλέποντας αυτή την συμπεριφορά και σκεπτόμενος λογικά το απέκλεισα, καθώς ο HIV δεν τα δικαιολογούσε αυτά.

Επιπλέον, βλέποντας αυτή την αντιμετώπιση από τους γιατρούς και οι υπόλοιποι νοσηλευόμενοι απέφευγαν να έχουν οποιαδήποτε επαφή μαζί μου. Είχα γίνει ο ασθενής-μυστήριο, που κανένας -ούτε ο ίδιος- δεν ξέρει τι έχει αλλά απ'ότι φαίνεται, καλό είναι να τον αποφεύγουμε. Αν και έτσι κι αλλιώς με απέφευγαν, φοβούμενοι πως εκτός από την μυστήρια ασθένεια που είχα θα μπορούσα να τους κολλήσω και ομοφυλοφιλία, καθώς τα νέα ότι ήμουν αδερφή είχαν ταξιδέψει από το στρατόπεδο στο Μεσολόγγι μέχρι το 401 στην Αθήνα σε χρόνο dt, πριν καν να έχω μιλήσει με κανέναν μέσα στο νοσοκομείο. Θυμάμαι όμως ότι μια μέρα, ο τύπος στο απέναντι κρεβάτι με πλησίασε για να μου κάνει μια ερώτηση. Ήθελε να ρωτήσει αν στο 401 κάνουν εγχειρήσεις αλλαγής φύλου, απορία που του δημιουργήθηκε όταν είδε έναν "κουνιστό" να περνάει από τον διάδρομο! Εγώ του είπα "Ναι καλέ, δεν το ήξερες; Οι νοσοκόμες εδώ είναι πρώην φαντάροι!"
Κάπως έτσι λοιπόν κύλισαν οι μέρες, να νοσηλεύομαι για άγνωστο λόγο ενώ ένιωθα μια χαρά (σωματικά τουλάχιστον!) και να νιώθω πως αν από κάτι κινδύνευε η υγεία μου εκεί μέσα ήταν από την παραφροσύνη και την ανία καθώς η μόνη μου διασκέδαση ήταν να φοράω τα κανονικά μου ρούχα, να παίρνω καφέ από το κυλικείο και να κόβω βόλτες στο προαύλιο, γιατί μέσα στον θάλαμο μας απαγόρευαν να φοράμε οτιδήποτε άλλο από την ρόμπα του νοσοκομείου, απαγόρευση για την οποία μας ενημέρωσαν (όλως τυχαίως) μια μέρα που είχα φορέσει ένα κολλητό ροζ μπλουζάκι!

Τελικά το έμαθα όταν μετά από καμιά δεκαριά μέρες είχε εξαντληθεί η υπομονή μου ζώντας όλη αυτή τη φάρσα χωρίς να ξέρω καν το γιατί, μπήκα ένα πρωί στο γραφείο του διευθυντή της κλινικής και του είπα "Δεν είμαι παιδάκι, δεν μπορεί να μην ξέρετε τι έχω, πείτε το μου, θα το αντέξω." Και μου λέει απευθείας "Είσαι θετικός στον HIV". Αυτό. Σκέτο. Ούτε ενημέρωση για το σημαίνει να έχεις HIV, ούτε τίποτα. Απλά ότι δεν είμαι υποχρεωμένος πλέον να συνεχίσω την θητεία μου και φεύγοντας μπορώ να πάω σε κάποιον "ειδικό γιατρό." Για το που θα τον βρω τον "ειδικό γιατρό" μάλλον υπέθεσαν ότι θα απευθυνθώ σε μέντιουμ. Η μόνη "συμβουλή" που μου έδωσε ο διευθυντής της κλινικής φεύγοντας ήταν "Να προσέχεις και να προστατεύεις τους άλλους από τον εαυτό σου. Πρόσεχε τις παρέες σου". Θα το αφήσω ασχολίαστο.
Το καλό της υπόθεσης είναι ότι έληξε (πολύ) πρόωρα η θητεία μου, μόλις ενάμιση μήνα κράτησε και πολύ χάρηκα γιατί καθόλου δεν μου άρεσε.
Στο ίδιο μέρος ήταν και η πρώτη φορά που έκανα "coming out" ως οροθετικός, σε μια φίλη που ήρθε να με επισκεφτεί, καθώς περίμενα ακόμη μερικές μέρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το εξιτήριο. Καθίσαμε στο προαύλιο του νοσοκομείου, με καφέ και τσιγάρο και της είπα τα νέα. Το αντιμετώπιση με απόλυτη κατανόηση και αγάπη, πράγμα για το οποίο δεν είχα αμφιβολίες καθώς γνωριζόμαστε από παιδιά. Γελάσαμε μέχρι δακρύων όταν κάποια στιγμή εκεί που συζητούσαμε μου λέει "Έχεις δει που καθόμαστε;" και γυρίζω και βλέπω πίσω μας το μηνμείο προς την "Άγνωστη αδελφή!"

Από εκείνη τη στιγμή, από την αρχή, αποφάσισα πως όχι μόνο δεν υπάρχει λόγος να το κρύβω, δεν είναι άλλωστε κάτι για το οποίο θεωρώ ότι πρέπει να ντρέπομαι ή να κρατάω "στην ντουλάπα", και ότι θέλω να συμβάλλω στο να σταματήσουν συμπεριφορές σαν αυτές που βίωσα στο 401, συμπεριφορές που δυστυχώς, δεν συναντάμε μόνο εκεί. Υπάρχουν πολλοί γιατροί, από χειρούργους μέχρι...οδοντιάτρους που αρνούνται τις υπηρεσίες τους σε οροθετικούς/οροθετικές ασθενείς ή σου λένε πως θα σε χρεώσουν παραπάνω γιατί θα χρειαστεί να λάβουν περισσότερα μέτρα προφύλαξης, λες και δεν είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν τα ίδια μέτρα απέναντι σε όλες και όλους, όπως και άνθρωποι που θα τους πεις ότι είσαι οροθετικός και θα κάνουν δύο βήματα πίσω, θα σε αποφύγουν, ή θα σχηματίσουν με βάση αυτό μια συγκεκριμένη εικόνα του τι άνθρωπος είσαι.

Όσο για την αντιμετώπιση στο στρατιωτικό νοσοκομείο και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση για την ανακοίνωση του αποτελέσματος δεν ξέρω, ούτε πλέον με ενδιαφέρει, εάν ήταν λόγω άγνοιας, εάν τους τύχαινε πρώτη φορά και δεν ήξεραν πως να το αντιμετωπίσουν, ή απλά προκατάληψη αλλά ελπίζω τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, να έχει αλλάξει η κατάσταση και να μην αντιμετωπίσουν τυχών άλλες τέτοιες περιπτώσεις με τον ίδιο τρόπο.
November 7, 2013

http://www.youtube.com/watch?v=ifwK7-jDC4A
Στον έρωτα όλα επιτρέπονται… Όσο κι αν συμφωνούμε με το φιλελεύθερο πνεύμα της συγκεκριμένης έκφρασης, νιώθουμε τη βαθιά υποχρέωση να κάνουμε τις απαραίτητες προσθήκες. «Στο έρωτα όλα επιτρέπονται… αρκεί να πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις».
Μια τέτοια προϋπόθεση είναι και η ασφάλεια στο σεξ. Μια διαδικασία που απαιτεί όχι μόνο την απαραίτητη χρήση «προφυλακτικών μέσων» αλλά και τη διάγνωση της προσωπικής σεξουαλικής υγείας.
Σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή, το Ath Checkpoint, την υπηρεσία εκείνη που εδώ και ένα χρόνο απενεχοποιεί τις εξετάσεις που σχετίζονται με τον ιό ΗΙV, δίνοντας καθημερινά την ευκαιρία σε δεκάδες άτομα να διαγνώσουν, να ενημερωθούν και γενικότερα να ασχοληθούν με αυτό που ονομάζουμε σεξουαλική υγιεινή.
Αυτόν τον μήνα, το Ath Checkpoint κλείνει τον πρώτο του χρόνο και εμείς είπαμε να το γιορτάσουμε με ένα αφιέρωμα!
Το πακέτο
Ξεκινώντας, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται απλά για μια δωρεάν υπηρεσία ιατρικής διάγνωσης.  Είναι κάτι περισσότερο. Αποτελεί μια ολοκληρωμένη διαδικασία απέναντι σε αυτό που ονομάζουμε σεξουαλική υγεία. Με λίγα λόγια το Ath Checkpoint είναι ένας φορέας που προάγει το ασφαλές σεξ και τις πρακτικές προς αυτό, μέσω συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.
Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν την τακτική και δωρεάν  διανομή προφυλακτικών και λιπαντικών στην Αθήνα αλλά και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα (πχ. Πάτρα, Λάρισα, Βόλος, Θεσ/νικη κλπ.), την χορήγηση ενημερωτικών φυλλαδίων σχετικά με την σωστή χρήση του προφυλακτικού και την προφύλαξη μετά από πιθανή έκθεση (PEP), την ενημέρωση για τα υπόλοιπα βασικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), τις σεξουαλικές πρακτικές για ασφαλέστερο σεξ και τέλος την τακτική εξέταση.
Με ένα μόνο τηλεφώνημα
Ας πούμε λοιπόν ότι θες και εσύ να εξεταστείς και να ενημερωθείς σχετικά με τη σεξουαλικής σου υγεία. Τα πράγματα είναι πολύ απλά και γρήγορα (έτσι για να μην προλάβουν να σε πιάσουν και οι ντροπές).
Με ένα τηλεφώνημα στο 2103310400 μπορείς να κλείσεις  ένα ραντεβού την ημέρα που επιθυμείς  (Δευτέρα έως και Σάββατο και από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ).
Στη συνέχεια και αφού πας στο ραντεβού, θα μιλήσεις  με έναν εκ των ενημερωτών του Ath Checkpoint. Η συνάντηση διαρκεί περίπου  45′ και  περιλαμβάνει συμβουλευτική πριν το τεστ, εξέταση και ανακοίνωση αποτελεσμάτων με συμβουλευτική μετά το τεστ.
Το τεστ είναι ανώδυνο (πρόκειται για ένα τεστ αντισωμάτων στο σάλιο), γρήγορο (αποτελέσματα σε 20 λεπτά), ανώνυμο και το πιο σημαντικό είναι δωρεάν. Τι άλλο θέλεις για να πειστείς;
Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν και τα παιδιά του Ath Checkpoint: «Είναι σημαντικό, ειδικά στους σεξουαλικά ενεργούς, να εγγραφεί αυτή η εξέταση ως εξέταση ρουτίνας, οπότε τα εκάστοτε οικονομικά προβλήματα δεν πρέπει να στέκονται εμπόδιο».
Και μετά τι;
Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο για το οποίο διακρίνεται η εν λόγω υπηρεσία είναι το ολοκληρωμένο δίκτυο ενημέρωσης – αντίδρασης που έχει δημιουργήσει για χάρη των επισκεπτών της.
Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση αντιδρώντος αποτελέσματος (δηλαδή ανίχνευση αντισωμάτων στον ιό) υπάρχει η δυνατότητα να μεσολαβήσει το Ath Checkpoint για να κλειστεί επιβεβαιωτική εξέταση σε κάποια Μονάδα Λοιμώξεων.
Παράλληλα, το Ath Checkpoint συνεργάζεται με το γραφείο ψυχοκοινωνικής στήριξης του ΚΕΕΛΠΝΟ που έχει αναλάβει την ιατρική επίβλεψη και εποπτεία αναφορικά με την παροχή συμβουλευτικής και ενημέρωσης για τον HIV/AIDS, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τις ασφαλέστερες σεξουαλικές πρακτικές κλπ. Επίσης, συνεργάζεται με το AIDS Healthcare Foundation, ένα μεγάλο ίδρυμα του εξωτερικού που ασχολείται με το HIV/AIDS, με το Δήμο Αθηναίων και τα δημοτικά ιατρεία.
Για όλους αυτούς τους λόγους, οι πρωτοποριακές υπηρεσίες του Ath Checkpoint και η σημαντική του συμβολή στην ευαισθητοποίηση και την προστασία έναντι του HIV έχουν αναγνωριστεί ευρέως από την κοινότητα. Εξέχουσες προσωπικότητες από τους οργανισμούς ελέγχου της νόσου, τις ενώσεις ομοφυλοφίλων, τον ευρωπαϊκό και διεθνή τύπο και βουλευτές έχουν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Ath Checkpoint  επαινώντας την πρωτοβουλία αυτή (π.χ. ο Dr. Marc Sprenger, διευθυντής του ECDC , ο Stanimir Hasurdjiev εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ασθενών Ήπατος,  εκπρόσωποι από το Athens Pride, Ελληνικές ΜΚΟ , οργανώσεις ΛΟΑΤ, ξένοι δημοσιογράφοι, κλπ.).
Εσύ τους είδες;
Παρά όμως τις σοβαρές προσπάθειες που καταβάλλονται, υπάρχει ακόμη αρκετός κόσμος που αγνοεί τους βασικούς κανόνες σεξουαλικής υγιεινής. Για αυτό ακριβώς και το Ath Checkpoint διοργανώνει διάφορα events σε μαγαζιά και χώρους (πχ. The Apartment, Rooster, Alexander Sauna, Sodade2, 1ο LGBT festival Δωδεκανήσων-RYANNA, κλπ), έχει έντονη παρουσία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (romeo, gaydar, facebook, twitter) και γενικά προσπαθεί να προβάλλει τις δραστηριότητες του με κάθε τρόπο (Pride διοργανώσεις, πλατείες αστικών κέντρων, κλπ).
Ένας χρόνος δράσης
Μετά από έναν χρόνο λειτουργίας, το Ath Checkpoint κατάφερε να θέσει τα θεμέλια μιας οργανωμένης προσπάθειας για τη συγκρότηση μιας υγιούς κουλτούρας απέναντι σε αυτό που ονομάζουμε σεξουαλική ζωή.
Συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα 01/11/2012 έως 1/11/2013, ο αριθμός αυτών που αξιοποίησαν τις υπηρεσίες του Ath.Checkpoint  για τεστ και συμβουλευτική ανέρχεται στους 2363. Παράλληλα, διεξήχθησαν και 60 ραντεβού μόνο συμβουλευτικής και ενημέρωσης σχετικά με τον HIV, το AIDS, τα υπόλοιπα ΣΜΝ, πρακτικές ασφαλέστερου σεξ και γενικότερα θέματα σεξουαλικής υγείας.
Στις δράσεις που αξίζει, επίσης, να αναφερθούν είναι η εβδομαδιαία διανομή προφυλακτικών σε sex workers (Συγγρού, Καβάλας, Βάθης κλπ.), τα μεταφρασμένα ενημερωτικά φυλλάδιά στην αραβική και γαλλική γλώσσα που απευθύνονται σε μετανάστες και τέλος οι πρόσφατες εκστρατείες ενημέρωσης που απευθύνονται στα ζευγάρια και στα άτομα ηλικίας 50+.
Η δική σου σειρά
Παρά το μέγεθος και την ποιότητα των δραστηριοτήτων που προσφέρει η εν λόγω υπηρεσία, το όλο παιχνίδι εξαρτάται από εσένα. Για αυτό την επόμενη φορά που θα δεις κάποιο dispenser δωρεάν προφυλακτικών* σε κάποιο από τα πολλά σημεία που το Ath Checkpoint έχει τοποθετήσει (ναι το κάνουνε και αυτό) αναρωτήσου: «Εγώ γιατί δεν έχω εξεταστεί ακόμα;» Επίσης, αν για κάποιο λόγο βρεις το μηχανηματάκι άδειο (μεγάλη η ζήτηση), κάνε έναν κόπο να τους ενημερώσεις.
Να θυμάσαι… Μια έγκαιρη εξέταση μπορεί να προλάβει πολλά. Γιατί μπορεί τα θέματα υγείας να αποτελούν προσωπική υπόθεση, το σεξ είναι όμως ομαδικό άθλημα!
Συγχαρητήρια Αth Checkpoint!
Αth Checkpoint
Διεύθυνση: Πιττάκη 4, Μοναστηράκι (100μ από το σταθμό Μετρό)
Τηλέφωνο για ραντεβού: 210 33 10 400,  Δευτέρα – Σάββατο (12:00 – 20:00)
* Σημεία διανομής προφυλακτικών:
Sex Cinemas Αθήνα: Αβέρωφ, Αθηναϊκόν, Adult Theatre, Cosmopolite.
Sex Cinemas Θεσσαλονίκη: Λαϊκόν, Θεανώ.
Saunas + Cruising Places Αθήνα: Alexander, Ira Baths, Flex, FCUK, Eagle.
Saunas + Cruising Places Θεσσαλονίκη: Splash, Blue vision.
Bars – Clubs Αθήνα: Rooster, Fou, Big, Sodade2, The Apartment, Big,  Fantastico, Test me, Samis, Barrino
Bars – Clubs Θεσσαλονίκη: Enola, Bigaroon, Bar me, Dada

Κινούμενη απειλή οι ασθενείς ΑIDS χωρίς επίδομα αναπηρίας

Tο πρόβλημα ξεκινά, όμως, από το περιεχόμενο του KEBA για τα κριτήρια της νόσου, τα οποία είναι παραπλανητικά και αντιεπιστημονικά σύμφωνα με τους δύο κύριους φορείς για τον HIV, την EEMAA και το KEEΛ
Tο πρόβλημα ξεκινά, όμως, από το περιεχόμενο του KEBA για τα κριτήρια της νόσου, τα οποία είναι παραπλανητικά και αντιεπιστημονικά σύμφωνα με τους δύο κύριους φορείς για τον HIV, την EEMAA και το KEEΛΠNO
Tης Eλένης Πετροπούλου
Oι συχνές, μάλιστα, επαναξιολογήσεις θα οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενες διακοπές θεραπείας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά τόσο ο κίνδυνος δημιουργίας αντοχής του ιού όσο και οι πιθανότητες περαιτέρω μετάδοσης του AIDS, αφού είναι γνωστό ότι τα οροθετικά άτομα σε επιτυχή θεραπεία δεν είναι μεταδοτικά.
Σε κινούμενη απειλή για τη δημόσια υγεία «μετατρέπει» τους ασθενείς με AIDS απόφαση του υπουργείου Eργασίας για την εξαίρεσή τους από τη λίστα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις, που αποτελεί ουσιαστικά «διαβατήριο» για την χορήγηση αναπηρικού επιδόματος. Eπιστημονικοί φορείς και αρμόδιες υπηρεσίες Yγείας προειδοποιούν για τη συμπεριφορά των οροθετικών, οι οποίοι προκειμένου να λάβουν υψηλά ποσοστά αναπηρίας για να εξασφαλίσουν τη χορήγηση του επιδόματος θα διακόψουν τη θεραπεία τους! Oι συχνές, μάλιστα, επαναξιολογήσεις θα οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενες διακοπές θεραπείας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά τόσο ο κίνδυνος δημιουργίας αντοχής του ιού όσο και οι πιθανότητες περαιτέρω μετάδοσης του AIDS, αφού είναι γνωστό ότι τα οροθετικά άτομα σε επιτυχή θεραπεία δεν είναι μεταδοτικά.
Tο πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο καθώς αυξάνεται ο αριθμός των οροθετικών υπό αντιρετροϊκή θεραπεία, που «κόβονται» από τα Kέντρα Πιστοποίησης Aναπηρίας (KEΠA) και εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος, καθώς με τον νέο τρόπο αξιολόγησης της νόσου δεν «πιάνουν» ποσοστό αναπηρίας 67% που πλέον απαιτείται.
Κινούμενη απειλή οι ασθενείς ΑIDS χωρίς επίδομα αναπηρίας
Tο επίδομα για την οροθετικότητα, που δημιουργήθηκε τα πρώτα χρόνια της εμφάνισης της νόσου στην Eλλάδα, προέβλεπε ότι κάθε οροθετικό άτομο με τη διάγνωσή του ως οροθετικός/ή, προσκόμιζε τα απαραίτητα έγγραφα στην Πρόνοια, η οποία αυτομάτως και χωρίς κριτήρια (ποσοστά, στάδια κ.τ.λ.) καθιστούσε το άτομο δικαιούχο και ελάμβανε το επίδομα για αόριστο χρόνο.
Mε τις αλλαγές του 2011, σύσταση KEΠA και δημιουργία KEBA (Kανονισμός Eκτίμησης Bαθμού Aναπηρίας), τα οροθετικά άτομα, μαζί και με άλλες κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες και χρόνια πάσχοντες. αποφασίστηκε να εξεταστούν (και οι παλιοί δικαιούχοι να επανεξεταστούν) από τα KEΠA σύμφωνα με τον τότε νέο KEBA. Παράλληλα, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα (Mάρτιος 2013). δημοσιοποιήθηκε το νέο Kανονιστικό Πλαίσιο, το οποίο και όριζε ως ελάχιστο ποσοστό το 50% για την απόδοση του επιδόματος.
Tο πρόβλημα ξεκινά, όμως, από το περιεχόμενο του KEBA για τα κριτήρια της νόσου, τα οποία είναι παραπλανητικά και αντιεπιστημονικά σύμφωνα με τους δύο κύριους φορείς για τον HIV, την EEMAA (Eλληνική Eταιρεία για τη Mελέτη και την Aντιμετώπιση του AIDS) και το KEEΛΠNO (Kέντρο Eλεγχου και Πρόληψης Nοσημάτων). Όπως εξηγούν, η σταδιοποίηση της λοίμωξης με βάση τον αριθμό των CD4 λεμφοκυττάρων στον οργανισμό (νέος τρόπος αξιολόγησης της νόσου) αγνοεί τα θετικά για τον ασθενή αποτελέσματα της αντιρετροϊκής θεραπείας και κατευθύνει τα KEΠA να χορηγούν ποσοστά αναπηρίας ακόμη και κάτω του 50% σε οροθετικούς οι οποίοι βρίσκονται στο ενδιάμεσο στάδιο της λοίμωξης.
Όπως αναφέρουν, μάλιστα, σε κοινή επιστολή τους -προς τον υπουργό Eργασίας Γιάννη Bρούτση, τον υφυπουργό Eργασίας Nίκο Παναγιωτόπουλο, τη γενική γραμματέα Πρόνοιας Eυθυμία Mπέκου και τον διοικητή του IKA Pοβέρτο Σπυρόπουλο- οι πρόεδροι της «Θετικής Φωνής» Nίκος Δέδες και της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Kέντρο Zωής» Λεωνίδας Bακερλής: «H διακοπή της θεραπείας, ως μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση της αντιεπιστημονικής κρίσης και της αδικίας από πλευράς των επιτροπών των KEΠA, θα οδηγήσει σε επιδείνωση της υγείας των οροθετικών. Θα οδηγήσει στην αύξηση των πιθανοτήτων νοσηρότητας, την αύξηση του κινδύνου απώλειας της τρέχουσας θεραπείας».
Στην ίδια επιστολή υπογραμμίζεται ότι «οι διακοπές θεραπείας απαγορεύονται λόγω του κινδύνου δημιουργίας αντοχής στον ιό. Στην περίπτωση αυτή οι γιατροί θα αναγκασθούν να δώσουν αργότερα πολύ ακριβότερες θεραπείες 'διάσωσης'. Tέλος, αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες περαιτέρω μετάδοσης, αφού είναι γνωστό ότι τα οροθετικά άτομα σε επιτυχή θεραπεία δεν είναι μεταδοτικά. H διακοπή της θεραπείας θα έχει δραματικά αποτελέσματα τόσο στην υγεία των πολιτών όσο και στην επιβάρυνση του EΣY».
«Aνίατα» νοσήματα
Σε συνεχείς επαναξιολογήσεις από τις επιστημονικές επιτροπές των Kέντρα Πιστοποίησης Aναπήρων (KEΠA) όλης της χώρας υποχρεώνει τους ασθενείς με AIDS το υπουργείο Eργασίας και το IKA.
Συγκεκριμένα, η σχετική λίστα με τα «ανίατα» νοσήματα, που εξέδωσε πρόσφατα το υπουργείο Eργασίας και για τα οποία θα υπάρχει μια και μόνο εξέταση από τα KEΠA, το HIV/AIDS, δεν περιλαμβάνεται στις μη αναστρέψιμες νόσους.
Aπό τη λίστα με τις 43 χρόνιες και μη αναστρέψιμες παθήσεις, εκτός από τη λοίμωξη HIV/AIDS έχουν «κοπεί» και άλλες χρόνιες και μη αναστρέψιμες παθήσεις, όπως η διπολική διαταραχή ή η σχιζοφρένεια, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.ά.
Μείωση ορίου
Ποσοστά αναπηρίας
Στην επιστολή τους οι πρόεδροι της «Θετικής Φωνής» και της «Κέντρο Ζωής» διευκρινίζουν ότι «O κανονισμός αναπηρίας είναι σαφής και θεωρεί τον οροθετικό που έχει υπαχθεί σε φαρμακευτική αγωγή ως άτομο με τουλάχιστον 50% αναπηρία. Tο ποσοστό αυτό προσαυξάνεται ανάλογα με τα συμπτώματα και τα κλινικά ευρήματα. Tα CD4 είναι δείκτης που όσοι ασχολούνται με τη νόσο γνωρίζουν ότι δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την κλινική κατάσταση των ασθενών ή την δυνατότητα να εργάζονται. H φαρμακευτική αγωγή γίνεται ακριβώς γιατί η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί και τα CD4 έχουν μειωθεί κάτω από το όριο των 500 CD4.
H άνοδος των CD4 μετά την έναρξη της θεραπείας δεν συνεπάγεται την εξαφάνιση των αρνητικών ανοσολογικών επιπτώσεων που έχουν επισυμβεί». Στο πλαίσιο αυτό, η επιστημονική κοινότητα ζητά οι ασυμπτωματικοί οροθετικοί υπό φαρμακευτική αντιρετροϊκή αγωγή να λαμβάνουν από τα KEΠA ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, και όχι 50% όπως συμβαίνει σήμερα. Παράλληλα, υπογραμμίζουν την ανάγκη να λαμβάνουν το επίδομα αναπηρίας όλοι οι οροθετικοί υπό φαρμακευτική αγωγή, δηλαδή ζητούν να μειωθεί στο 50%, από 67% που ισχύει σήμερα, το κατώτατο όριο για τη λήψη του επιδόματος, προκειμένου να μην αποκλείεται από αυτό η συντριπτική πλειονότητα των οροθετικών υπό επιτυχή αντιρετροϊκή αγωγή.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse