Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Μια Αθήνα γεμάτη χρώματα και διεκδίκηση

Η Αθήνα γέμισε χρώματα και συνθήματα


  
Το φετινό Athens Pride ήταν το πιο μαζικό, το πιο δυναμικό και το πιο πολιτικοποιημένο στα εννέα χρόνια του θεσμού. Οι συγκεντρωμένοι έδωσαν ραντεβού στο Pride της Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σάββατο
Του Δημήτρη Αγγελίδη
Φωτ.: Μάριος Βαλασόπουλος
Ηταν το πιο μαζικό, δυναμικό και πολιτικοποιημένο Athens Pride στα εννιά χρόνια του θεσμού, με μια παρέλαση από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων και τον κόσμο να γεμίζει ασφυκτικά την πλατεία Κλαυθμώνος και να απλώνεται στη διπλανή πλατεία Κοραή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
Από το πρωί του Σαββάτου, ο κόσμος μάζευε πληροφορίες και υλικό από τα περίπτερα των οργανώσεων του ΛΟΑΔ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Διεμφυλικοί) Κινήματος, των οργανώσεων κατά του ΗΙV, πολιτικών κομμάτων (ΔΗΜΑΡ, Δράση, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, νέες και νέοι ΣΥΡΙΖΑ) και αντιρατσιστικών οργανώσεων. Ιδιαίτερα ζεστό ήταν το κλίμα στο περίπτερο της «Εφ.Συν.», της μοναδικής καθημερινής εφημερίδας με παρουσία στο φετινό Pride, με τον κόσμο να προμηθεύεται το σαββατιάτικο φύλλο μας, να μας ενθαρρύνει και να εκφράζει τη στήριξή του.
Ανατρεπτικά συνθήματα
Μαζί με τα πολύχρωμα μπαλόνια, ιδιαίτερο χρώμα έδωσαν και φέτος στην πορεία τα ευφάνταστα ανατρεπτικά συνθήματα στα πλακάτ («Φοροαπαλλαγές για του φύλου τις αλλαγές»), τα αντιφασιστικά αυτοκόλλητα («Σιγά μη φοβηθώ», «Οχι στον ρατσισμό»), τα αντιομοφοβικά μηνύματα. Δεν έλειψαν από την πορεία οικογένειες με μικρά παιδιά, μωρά σε καροτσάκια που τα οδηγούσαν οι δύο μαμάδες τους και ηλικιωμένοι που συμμετείχαν περήφανοι μαζί με τους νεότερους.
Ούτε έλειψε, φυσικά, η τεράστια σε μήκος σημαία του ουράνιου τόξου, την οποία κρατούσαν οι εθελοντές του Pride, τα τύμπανα των QUILOMBO που κρατούσαν τον ρυθμό στην κορυφή της πορείας και τρία άρματα που ξεσήκωναν τον κόσμο με την εκκωφαντική μουσική τους και τον χορό όσων επέβαιναν.
Οταν η πορεία έφτασε έξω από τη Βουλή, πέρασε μέσα από τους πολυπληθείς συγκεντρωμένους του Occupy Fear, που διαδήλωναν υπέρ των εξεγερμένων της Κωνσταντινούπολης. Η κάποια αμηχανία και των δύο πλευρών κατά τις πρώτες στιγμές έδωσε γρήγορα τη θέση της σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης.
«Αλληλεγγύη με τους γκέι» φώναζαν οι εκπρόσωποι βελγικού εργατικού συνδικάτου, που είχε κατεβεί στην Αθήνα για να συμμετάσχει στις εργασίες του Alter Summit, την εναλλακτική σύνοδο ευρωπαϊκών κινημάτων που έλαβε χώρα στο ΟΑΚΑ. «Να το άκουγα αυτό από τη ΓΣΕΕ και ας πέθανα», σχολίασε στην παρέα του κάποιος.
Ξεχωριστό τόνο έδωσε φέτος η συμμετοχή στην πορεία μπλοκ διπλωματών από επτά χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Δανία, ΗΠΑ, Νορβηγία, Ολλανδία, Σουηδία). Κάποιες εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο πρέσβη ή στον αμέσως επόμενο διπλωματικό βαθμό.
Αντιθέτως, ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης δεν παραβρέθηκε αυτοπροσώπως στην πλατεία ούτε φέτος, τρίτη χρονιά που γίνεται Pride επί δημαρχίας του, προξενώντας απογοήτευση στους διοργανωτές που είχαν ανακοινώσει την παρουσία του και στον κόσμο που περίμενε ότι φέτος επιτέλους ο δήμαρχος θα τηρούσε τις υποσχέσεις του. Είναι ενδεικτική η παγωμάρα που έπεσε στο κοινό όταν ανακοινώθηκε από την εξέδρα η απουσία του. Υπήρξαν μάλιστα σποραδικές αποδοκιμασίες προς την εκπρόσωπο του γραφείου του, στην οποία έλαχε να διαβάσει το μήνυμα του δημάρχου.
Υπήρξαν και άλλες στιγμές έντασης στην εξέδρα και το κοινό. Εντονες ήταν οι αποδοκιμασίες από μέρος του κοινού προς τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη, όταν ανέβηκε στην εξέδρα για να παραλάβει το βραβείο της ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας) «Πολιτικά πρόσωπα της χρονιάς», που της δόθηκε από κοινού με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου. Οταν άρχισε να μιλά η κ. Γιαννακάκη, ο κόσμος αποδοκίμαζε τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και τη στήριξη του κόμματος στη μνημονιακή πολιτική.
Συζητήθηκε, επίσης, τόσο σε πηγαδάκια όσο και στην εξέδρα, η πληροφορία που κυκλοφορούσε από το πρωί πως η πρεσβεία των ΗΠΑ είχε θέσει υπό την αιγίδα της την εκδήλωση. Στην ομιλία της, η κ. Κατριβάνου εξέφρασε τη διαφωνία της να δέχεται την αιγίδα της αμερικανικής πρεσβείας, που εκπροσωπεί, όπως είπε, την κυβέρνηση και όχι τον αμερικανικό λαό, ένα κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά της αποδοχής της αιγίδας των ΗΠΑ είχε τοποθετηθεί νωρίτερα και εκπρόσωπος της θεσσαλονικιώτικης οργάνωσης Homophonia.

Πολιτικά μηνύματα
Αίσθηση δημιούργησε και η τοποθέτηση της ομάδας QueerTrans. «H σημερινή αποθράσυνση του κοινωνικού και πολιτικού συντηρητισμού και φασισμού στη χώρα μας καθώς και της συνακόλουθης βίας που ασκείται από το κάθε λογής «ομαλό» εναντίον μας (ναι, προϋπήρχαν στην ελληνική κοινωνία), αποτελούν το δίδυμο αδερφάκι της εφαρμογής του οικονομικού ολοκληρωτισμού της τρόικας, των μνημονίων και της εσωτερικής υποτίμησης», είπε η Χριστίνα Νεοφώτιστου από την ομάδα.
Πριν ξεκινήσει το πολιτιστικό πρόγραμμα (το απόγευμα γυμναστική και χορός από πιστοποιημένους ZUMBA Instructors και, μετά την πορεία, πάρτι και συναυλία: DJ sets από τον VSΛG, ντραγκ σόου από τις «Κούκλες» και τραγούδι από τους Imam Baildi, Katerine Duska, Νατάσσα Μποφίλιου και άλλους) τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στους φετινούς απόντες του ΛΟΑΔ κινήματος: τον Γιώργο Μαρνελάκη, την Ελένη Παμπούκη και τον Λουκά Θεοδωρακόπουλο.
Και για να μην ξεχνιόμαστε: νεαροί μας κατήγγειλαν πως, κατά την προσέλευσή τους στην Κλαυθμώνος, δέχονταν σεξιστικά σχόλια από τις διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν περικυκλώσει την περιοχή.
Πολλοί από τους συγκεντρωμένους έδωσαν ραντεβού στο Pride της Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σάββατο. Μάλιστα, για του χρόνου, δέκατη επέτειο του Athens Pride, ΛΟΑΔ ομάδες από την Πάτρα, τα Γιάννινα και άλλες πόλεις ετοιμάζουν τη διοργάνωση Pride δυτικής Ελλάδας.


 Μια Αθήνα της ελευθερίας και της ελπίδας, της ισότητας και της αξιοπρέπεια ενάντια στο σκοταδισμό, το φασισμό και την οικονομία των τεχνοκρατών και της ολιγαρχίας. Το απόγευμα του Σαββάτου το Alter Summit συνάντησε στην πλατεία Συντάγματος το Gay Pride. Στο ραντεβού και το Occupyfear (συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Τούρκους διαδηλωτές). «Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση», Αντρέ Μπρετόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse