Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Συνέντευξη δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα δικαιώματα των LGBT



Συνέντευξη στην Αυγή και στον Σπύρο Βαρβέρη (μέλος της HOMOphonia και της Σύμπραξης για το Κοινωνικό Φύλο) έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης και Τάσος Κουράκης, με θέμα τα lgbt δικαιώματα:

Η εξάλειψη της έμφυλης ανισότητας, καθώς και η άρση των διακρίσεων σεξουαλικού προσανατολισμού, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του αγώνα για ανατροπή των κυρίαρχων κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων. Η κοινοβουλευτική συζήτηση για την κατοχύρωση της ισότητας απέναντι στον νόμο, καθώς και για την άρση των θεσμικών διακρίσεων σε βάρος πολιτών με ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό, ανοίγει δρόμους για την αλλαγή κυρίαρχων αντιλήψεων και στο κοινωνικό πεδίο. Οι βουλευτές Χρήστος Καραγιαννίδης και Τάσος Κουράκης συζητούν για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σ’ αυτή την υπόθεση.


Συνέντευξη στον Σπύρο Βαρβέρη

* Ήσασταν ένας εκ των 19 βουλευτών που συνυπογράψατε ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και Εσωτερικών για την αλλαγή των εγγράφων των διεμφυλικών/τρανς ατόμων, χωρίς ιατρικές ή άλλες προϋποθέσεις. Θα ήθελα να μου σχολιάσετε τις απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών. Είσαστε ικανοποιημένος; Και εάν όχι, τι πρωτοβουλίες προτίθεσθε να αναλάβετε περαιτέρω;

 
Χρήστος Κραγιαννίδης: Ως προς το τυπικό επίπεδο, οι αρμόδιοι υπουργοί μάς απάντησαν ότι η πολιτεία αφενός δεσμεύεται από το Σύνταγμα, από τη γενική αρχή απαγόρευσης των διακρίσεων, η οποία εφαρμόζεται και στο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ ιδιωτών και επομένως καλύπτει και ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, αφετέρου ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης συμμετέχει ενεργά σε συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μια κατεύθυνση ενσωμάτωσης των ενδεδειγμένων πολιτικών για την εξασφάλιση της ισότιμης μεταχείρισης των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Ωστόσο, ευθέως δεν απαντήθηκε τελικά πότε προβλέπεται να αποτυπωθεί στα δημόσια έγγραφα η ταυτότητα φύλου ούτε αποσαφηνίστηκε σε ποιο βαθμό αυτή η διαδικασία θα είναι αποδεσμευμένη από ιατρικές προϋποθέσεις. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει ότι τα δικαιωματικά ζητήματα όχι μόνο δεν αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση, αλλά ότι, ενώ σε άλλες περιπτώσεις επιδεικνύεται υπερβάλλων ζήλος από την πλευρά των στελεχών της κυβέρνησης για την τήρηση του γράμματος του νόμου, στην περίπτωση των θεμάτων που άπτονται των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων η στάση που υιοθετείται είναι αντίθετη προς το πνεύμα του σύγχρονου νομικού πολιτισμού. Από την πλευρά μας, προωθούμε τη ρητή απαγόρευση των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και την ενσωμάτωση του όρου “ταυτότητα φύλου” σε όλα τα δημόσια έγγραφα, δηλαδή της αναγνώρισης της προσωπικής αίσθησης του σώματος και του φύλου, η οποία δεν εδράζεται σε ιατρικά κριτήρια.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούμε ότι η δημόσια αναγνώριση της “έκφρασης του φύλου” θα συμβάλει καταλυτικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής ειδικότερα των τρανς ατόμων, τόσο στο επίπεδο της δημόσιας παρουσίας τους όσο και συγκεκριμένα στους χώρους εργασίας. Να μην ξεχνάμε ότι τα τρανς άτομα βιώνουν καθημερινά τις οδυνηρές συνέπειες του σκληρού και ανυπέρβλητου αποκλεισμού τους από την εργασία. Αναμφίβολα λοιπόν, πέρα από τη διασφάλιση της θεσμικής ισότητας των τρανς, αλλά και συνολικά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, για τη συνολική αναβάθμιση των όρων της ζωής τους και για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος τους, προϋποτίθεται αφενός η διαρκής σύγκρουση με τον κοινωνικό ρατσισμό και με τις αντιλήψεις που τον τρέφουν, αφετέρου η ανυποχώρητη στήριξη των αγώνων για ισότητα που τα άτομα αυτά διεξάγουν.


* Είσαστε μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και συντονιστής της αντίστοιχης Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα Παιδείας. Δεν ξέρω αν έχετε υπόψη σας το γεγονός ότι πρόσφατα το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) δημοσιοποίησε καταγγελία τρανς μαθήτριας, την οποία ο διευθυντής προσπάθησε να διώξει από το σχολείο, ενώ υπήρξε θύμα εκφοβισμού. Εσείς, ως μέλος της Επιτροπής της Βουλής για θέματα Παιδείας, τι πρωτοβουλίες προτίθεσθε να αναλάβετε για τα κρούσματα εκφοβισμού και αποκλεισμού των τρανς από τον χώρο της παιδείας;

Τάσος Κουράκης: Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν το γνωρίζω. (Κακώς, αλλά είναι έτσι.) Τώρα θα ήθελα να μου κοινοποιηθεί το όλο ζήτημα με όλα τα στοιχεία και να προβούμε πάραυτα σε παράσταση ή ό,τι άλλο χρειαστεί, ώστε να πάψουν διά παντός οι διακρίσεις αυτές, που προσβάλλουν τους πάντες.

* Με την ευκαιρία της κατάθεσης Σχεδίου Νόμου (που κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2013) και περιέχει τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα στο Γ΄ Κεφάλαιο, άρθρο 48, προτείνεται η αλλαγή της νομοθεσίας για τα εγκλήματα μίσους. Στην προτεινόμενη νομοθεσία υπάρχει ο σεξουαλικός προσανατολισμός, ωστόσο απουσιάζει η ταυτότητα φύλου. Όπως ανέδειξε το ΣΥΔ (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών), είναι καίριας σημασίας ζήτημα για τα τρανς άτομα να αναφέρεται σαφώς και με διακριτό τρόπο η ταυτότητα φύλου, ως επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας για τα εγκλήματα μίσους. Προτίθεσθε να καταθέσετε τροποποίηση, με τρόπο που να συμπεριλαμβάνεται και η ταυτότητα φύλου, ώστε να προστατεύονται τα τρανς άτομα, όπως άλλωστε επιτάσσει και η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης;


Τ.Κ.: Αυτό που θα πω δεν είναι υπεκφυγή, αλλά αυτό το ζήτημα ανήκει στην δικαιοδοσία της Επιτροπής Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, προσωπικά θα παρέμβω ώστε το Τμήμα Δικαιωμάτων ή/και της Δικαιοσύνης να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες (τροπολογίες ή ό,τι άλλο χρειαστεί) προκειμένου να προστατευτούν και οι τρανς συμπολίτες μας.

Χρ. Κ.: Δεδομένου και του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων βίας σε βάρος τρανς ατόμων ή ατόμων με ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό, η προσθήκη της ταυτότητας φύλου όσο και η αναγνώριση του σεξισμού ως κινήτρου εγκλημάτων μίσους είναι απαραίτητες. Επιπλέον, η θεσμική απαγόρευση της διάκρισης με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό θα έχει κι έναν διαπαιδαγωγητικό ρόλο για το σύνολο της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα θα δικαιώσει ηθικά τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

* Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει τη λαϊκή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ποια στάση θα κρατήσει όσον αφορά τις διεκδικήσεις των ατόμων της ΛΟΑΤ κοινότητας; Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τον σχολικό εκφοβισμό για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, την ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους ή την άρση των γραφειοκρατικών εμπλοκών αναφορικά με τις οικογένειες «Ουράνιο Τόξο» (οικογένειες λεσβιών που επέλεξαν να έχουν παιδιά, οικογένειες λεσβιών που έχουν παιδιά από προηγούμενο ετερόφυλο γάμο και αρκετά ζευγάρια λεσβιών που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά, αλλά δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες την παρούσα στιγμή -οικονομικά προβλήματα κυρίως- ή ακόμα και οικογένειες όπου κάποιο παιδί τους είναι ομοφυλόφιλο);


Τ.Κ.: Είναι γνωστές οι θέσεις μας στα ζητήματα αυτά, που σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται με όσα καταθέτεις. Εκτιμώ ότι η ενδεχόμενη ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα ενισχύσει και δεν θα αποδυναμώσει τη θέλησή μας να διαγράψουμε από τον νομικό μας πολιτισμό όλες τις διακρίσεις που σχετίζονται με την ΛΟΑΤ κοινότητα. Προφανώς θα χρειαστεί πολύ κόπος, πέρα από τους νόμους, ώστε να αλλάξει η νοοτροπία και οι κατεστημένες αντιλήψεις στην κοινωνία γύρω από αυτά τα ζητήματα, που όμως είναι θεμελιακής σημασίας, όχι μόνον για τα άτομα που τα αφορούν, αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας και τον πολιτισμό που επαγγελλόμαστε.

Χρ. Κ.: Σε ό,τι αφορά τον σχολικό εκφοβισμό και τη σωματική και ψυχολογική βία που υφίστανται ΛΟΑΤΚΙ μαθητές και μαθήτριες εκτός από τις θεσμικές πρωτοβουλίες για την απαγόρευση των διακρίσεων σεξουαλικού προσανατολισμού, καταλυτική θα είναι και η οργανωμένη παρέμβαση στον χώρο του σχολείου. Η εκπαιδευτική διαδικασία θα πρέπει να διαπνέεται από αντιρατσιστικές και αντισεξιστικές αξίες και από μέριμνα για την ισότιμη μεταχείριση όλων των μαθητών/τριών, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και σεξουαλικού προσανατολισμού. Όλα αυτά βέβαια, για να γίνουν πράξη προϋποθέτουν τη δέσμευση των δασκάλων, αλλά και την ευαισθητοποίηση των οικογενειών. Η θεσμική ισότητα είναι σημαντική και πρέπει να εξασφαλίζεται, ωστόσο, όπως έχουμε δει πολλές φορές να γίνεται, η θεσμική ισότητα μπορεί να συνυπάρχει με τεράστιες κοινωνικές ανισότητες. Για να πάψει λοιπόν το θεσμικό να είναι αναντίστοιχο του κοινωνικού, θα πρέπει να δώσουμε πολλούς αγώνες στο κοινωνικό πεδίο.

Από την άλλη, σε ό,τι αφορά τα θέματα του γάμου και του σύμφωνου συμβίωσης, είναι σαφές ότι από την πρώτη μέρα της συγκρότησής της μια αριστερή κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να αναγνωρίσει ισότιμα δικαιώματα σε όλους/ες τους/τις πολίτες και κατά συνέπεια να αναγνωρίσει το δικαίωμα σύναψης συμφώνου συμβίωσης σε όλα τα ομόφυλα ζευγάρια. Επιπροσθέτως, η αναγνώριση του δικαιώματος αυτού θα πάψει τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και από την κοινωνική ασφάλιση, ενώ θα επιλύσει και διάφορα άλλα πρακτικά προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν αναφορικά με ζητήματα προστατευόμενων μελών, μεταθέσεων ή χορήγησης αδειών από την εργασία όταν ο ένας/μία σύντροφος ασθενεί κ.ο.κ. Τέλος, θα πρέπει να αναμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε να παύσουν όλων των ειδών οι νομικές εμπλοκές που αντιμετωπίζουν ομόφυλες οικογένειες στην Ελλάδα κι επιπλέον να αναγνωριστεί το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην τεκνοθεσία με κριτήριο το συμφέρον του παιδιού.

 
Πηγή: Η Αυγή 4/4/2013





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse