Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Τα δικαιώματα των [ΜΠΙΠ!] στην Ελλάδα



Χθες το βράδυ στο ελληνικό ΜΤV είδα μια εκπομπή που κυριολεκτικά με ΕΞΟΡΓΙΣΕ
απο LIFO

Ένας αναγνώστης μου έγραψε κάτι για το ελληνικό MTV το οποίο στην αρχή δεν μπορούσα να πιστέψω.

Δεν θα σχολιάσω καν - ελπίζω απλώς οι υπεύθυνοι του ελληνικού MTV, να το διαβάσουν, να ντραπούν και να επανορθώσουν.


http://www.mtvgreece.gr/mtv-shows/item/17418-savage-u



Γεια σου Άρη,

Χθες το βράδυ [15/2] στο ΜΤV είδα μια αμερικανική εκπομπή που κυριολεκτικά με ΕΞΟΡΓΙΣΕ και θέλησα να το μοιραστώ μαζί σου, εφόσον είσαι κάποιος που ενδιαφέρεται για τα πάντα.

Δεν γνωρίζω τον τίτλο της εκπομπής, ήταν ξένη και υποτιτλισμένη αντιλήφθηκα όμως γρήγορα το κονσεπτ, όπου σε μορφή reality-show ο ανοικτά γκέι παρουσιαστής-σύμβουλος διαπροσωπικών και σεξουαλικών θεμάτων, πηγαίνει σε διάφορα σχολεία/κολέγια και συζητάει τα προβλήματα των μαθητών.

Όχι, αυτό που με εξόργισε δεν ήταν η ίδια εκπομπή, κι η ανοικτότητα της σε θέματα ταμπού. Στην Αμερική τα σεξουαλικά ήθη και οι ατομικές ελευθερίες είναι τόσο πολύ μπροστά που φτάνουμε να συζητάμε ζητήματα που εδώ ακούγονται τουλάχιστον επιστημονική φαντασία.

Θα μου πεις, που το πρόβλημα; Ε, λοιπόν Άρη, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι δεν είμαστε κι εμείς εδώ μια τέτοια ανοικτή κοινωνία, αλλά το γεγονός ότι αυτή η εκπομπή (που σημειωτέον προβαλλόταν μετά τις 23.00 το βράδυ) ήταν υποτιτλισμένη στα ελληνικά και όποτε οι πρωταγωνιστές ανέφεραν τις λέξεις "λεσβία", "γκέι" κτλ, αυτές εμφανίζονταν με τελίτσες!!!!! Λογοκρινόταν κι η ίδια η λέξη!



Για να στο κάνω πιο λιανά, αν έλεγε η πρωταγωνίστρια "I feel alone because I no longer identify myself as strictly lesbian", στους υπότιτλους έγραφε "αισθάνομαι μόνη γιατί δεν θεωρώ πια τον εαυτό μου αποκλειστικά ..." !!!!!!



Οι λέξεις "lesbian", "gay", "homosexual" δεν μεταφράζονταν ποτέ στους υπότιτλους αλλά εμφανίζονταν με αποσιωπητικά [...]. Δεν λογοκρίθηκαν βρισιές - λογοκρίθηκαν οι ορθοί όροι!



Δεν τα έχω ακριβώς με το MTV που προφανώς προσπαθεί να αποφύγει το ενοχλητικό ΕΣΡ (άλλωστε στη σειρά "Γυμνάσιο Ντεγκράσι" που προβάλλεται πολύ καιρό τώρα από τον ίδιο σταθμό, οι όποιες γκέι περιπτύξεις "πιξελάρονται" επανειλημμένως, πολύ προτού ξεσπάσει το "σκάνδαλο" με το λογοκριμένο φιλί στο downton abbey), όμως δεν μπορώ παρά να αισθανθώ αποτροπιασμό για όλη αυτή την κοροϊδία.



ευχαριστώ που με άκουσες,
keep up the good work

ItaloDisko.


 Ομοφοβική τηλεόραση γεμάτη "πούστρες"
Πως γίνεται να αποκρύπτεται και να λογοκρίνεται στην Ελληνική τηλεόραση, ιδιωτική και δημόσια, η ιστορική ομιλία του Αμερικανού  προέδρου που αφορούσε τα ίσα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, στο γάμο και την υιοθεσία;

Πως γίνεται το mad και κυρίως το Μtv Ελλάδας να φοβούνται τόσο πολύ το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ώστε να πιξελάρουν ή να μοντάρουν ερωτικές σκηνές ή λέξεις ομοερωτικού περιεχομένου;
Στην πραγματικότητα τα αφεντικά των καναλιών αυτών είναι σάπιοι τύποι εντελώς καθυστερημένοι και ομοφοβικοί. Όλοι οι εργαζόμενοι εκεί γνωρίζουν τις απόψεις των αφεντικών τους.

Πως γίνεται το ΣΚΑΙ να αφήνει ψευδοψυχαναλυτές σαν κάποιον κύριο ονόματι Ματθαίο Γιωσαφάτ, να αποκαλεί τους gay προβληματικούς άνδρες, σε εκπομπή κάποιας εξίσου γελοίας δημοσιογράφου ονόματι Σύλβιας Κακλιμάκη;

Από πότε οι αυστηρά ετεροφυλόφιλοι ακολούθησαν τον ομοφυλοφιλικό έρωτα επειδή έτυχε να πέσουν θύματα διαφήμισης;

Είναι εντελώς γελοίο πλέον να συζητάμε για το αν γεννιέσαι ή γίνεσαι. Αρχικά δεν σας αφορά και δεύτερον αν ήταν τόσο εύκολο να μετατραπείς, όσοι ομοφυλόφιλοι μεγάλωσαν σε ετεροφυλικού προτύπου οικογένειες, δεν θα είχανε εξελιχθεί σε λάτρεις του ίδιου φύλου.
Είναι γεγονός πως η ομοφοβία πηγάζει από ανασφάλειες αυτών των επιθετικών ατόμων και σε φοβίες μπροστά στην ανακάλυψη μιας πνιγμένης τους ερωτικής πλευράς.

Όταν είσαι διευθυντής στο μουσικό κανάλι που γνωρίζεις πως όχι μόνο πολλοί συνάδελφοι σου είναι ομοφυλόφιλοι, αλλά και πως ολόκληρη βιομηχανία έχει βασιστεί πάνω στην δική τους αισθητική καθοδήγηση πως είναι δυνατόν να καταλήγεις να συμπεριφέρεσαι τόσο φασιστικά και υποκριτικά;

Μήπως να λογοκρίνουμε και τον Καβάφη που εντελώς υποκριτικά φέτος κηρύχτηκε επίσημο έτος προς τιμήν του;

Ο κώλος δεν ενώνει τους ανθρώπους. Τι σχέση έχουμε άλλωστε με τις χαζές που ψήφισαν Χρυσή Αυγή ή με αυτούς που δεν παραδέχονται ανοιχτά τη σεξουαλικότητα τους;
Ο θεσμός της Υπερηφάνειας, τα Prides, γίνονται προς τιμήν της μνήμης όσων αγωνίστηκαν (stonewall) για να πιστεύουμε σήμερα πως είμαστε ελεύθεροι να αγαπούμε και να φιλάμε όποιον θέλουμε.
Οι ομοφυλόφιλοι δεν είμαστε όλοι σύμφωνοι κι αγαπημένοι ο ένας με τον άλλο. Έχουμε τρομερές διαφορές σε ιδεολογία, σε συμπεριφορά, σε αισθητική.
Αν κάποιος όμως προσπαθεί να μας κατηγοριοποιήσει δεν έχουμε παρά να του το επιστρέψουμε στο διπλάσιο, να χρησιμοποιήσουμε τη μαλακία που τον δέρνει εναντίον του. Εφόσον λογοκρίνονται από καναλάρχες και μάλιστα σταθμών με απήχηση στη νεολαία, πρέπει όλοι ανεξάρτητως διαφορών μας να αντεπιτεθούμε.


Πολλοί έχουμε διακόψει την παροχή τηλεοπτικών σημάτων στον εγκέφαλο μας, εδώ και καιρό, τον καίμε και μόνοι μας αν θέλουμε.
Στον alpha ή στον Ant1 παρατηρούμε σε κάθε επεισόδιο ταπειν(ωτικ)ών εκπομπών όπως οι οικογενειακές ιστορίες ή το black out να συμμετέχουν πολλά gay αγόρια. Γιατί άραγε;
Όχι φυσικά για λόγους δημοκρατικότητας αλλά για χάρη του Marketing.
Δυστυχώς για όλους εσάς τους αντιπαθέστατους ετεροφυλόφιλους(που αν κοιτάξουμε απ΄τη κλειδαρότρυπα σας θα ανακαλύψουμε απίστευτες ανωμαλίες) εμείς οι gay αποτελούμε ένα αναγκαίο target group. Εμείς σκοτώνουμε ή ανασταίνουμε την κάθε Madonna, την κάθε Μύκονο ή το Γκάζι και το όποιο life style πίσω από όλα αυτά.
Είμαστε υπερκαταναλωτικοί. Στην κρίση αυτή δεν έχουμε να ταϊσουμε παιδιά, όπως το παρηκμασμένο ετεροφυλοφιλικό κοινό-πελατολόγιο, εμείς μπορούμε να φροντίζουμε τον ευατό μας.

Στο εξής πρέπει όχι μόνο να μποηκοτάρουμε κάθε εγχώριο τηλεοπτικό σταθμό αλλά να στείλουμε επιστολές διαμαρτυρίας σε κάθε Ραδιοτηλεοπτικό σταθμό που προσπαθεί υποκριτικά να μας αγνοήσει για να μην κακοκαρδίσει τους φτωχομπινέδες μικροαστούς.
Ήδη το διαδίκτυο έχει συνεισφέρει δραματικά στην αποκάλυψη διαστρεβλωμένων ειδήσεων που διοχετεύουν τα διαφόρων συμφερόντων βρωμοκάναλα.


Δεν είναι δυνατόν να μας θυμούνται μόνο για να κάνουμε ρεπορτάζ στη γιουροβίζιον, να κάνουμε τους στυλίστες και τους κομμωτές, να κουτσομπολεύουμε στα διάφορα εμετικά πάνελ και να παριστάνουμε τους χαριτωμένους πούστηδες για να γελάει ο κόσμος, να ανεχόμαστε τραγουδιστές και συνθέτες ξεκωλιασμένους να παριστάνουν τα καλά παιδιά με τις πληρωμένες συνοδούς. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να συντηρούμε θεσμούς και καταστάσεις που μας επιβάλουν τη δημοσιοποίηση μόνο μιας συγκεκριμένης έκφανσης της ύπαρξης μας.

Δεν είμαστε όλοι καρικατούρες! Είμαστε κι εργάτες και αφέντες και επιστήμονες και αγράμματοι και φτωχοί και πλούσιοι και πολιτικοποιημένοι και αδιάφοροι, κυρίως είμαστε παντού και είμασταν πάντοτε και θα συνεχίσουμε να είμαστε!
Αρκετά με την κοροϊδία, ας γυρίσουμε την πλάτη ειδικά σε όσους είναι ομοφυλόφιλοι και τελικά συμμαχούν με το κατεστημένο προκαλώντας τη νοημοσύνη και διαστρεβλώνοντας περαιτέρω την εικόνα μας.

apo

homohominigr. blogspot.com

Ομοφοβική μου τηλεόραση…


Τα γκέι δικαιώματα ούτε καν συζητούνται στη σημερινή αμήχανη μικρή μας οθόνη…

Toυ Δημήτρη Αγγελίδη


getFile (25)«Οταν σκέφτομαι την ελληνική τηλεόραση, μου έρχεται στο μυαλό μια φωτογραφία από τη δεκαετία του ’30. Ενας άντρας φιλάει το χέρι μιας γυναίκας κι από πάνω υπάρχει το σήμα “censored”. H τηλεόραση μού λογοκρίνει κάτι τόσο φυσιολογικό και όμορφο, κάτι που πιθανότατα με χαρακτηρίζει. Δεν δίνει άλλωστε πολλές ευκαιρίες στον νέο να καταλάβει ότι η σεξουαλικότητα δεν είναι μόνο ένα πράγμα. Οτιδήποτε δεν ανήκει στο στρέιτ πρότυπο είτε λογοκρίνεται είτε γελοιοποιείται».

Η Ελενα Διαμαντοπούλου από την ομάδα Colour Youth, μια ομάδα λεσβιών, γκέι, αμφί, τρανς, κουίρ και στρέιτ νέων ώς 30 χρόνων, είδε πρόσφατα τον εαυτό της και την παρέα της να ακυρώνονται ακόμη μια φορά στην τηλεόραση. Στους υπότιτλους ξενόγλωσσης εκπομπής τού κατεξοχήν νεανικού ελληνικού MTV, οι λέξεις «γκέι» και «λεσβία» είχαν αντικατασταθεί με αποσιωπητικά. Το μήνυμα σαφές: οι άνθρωποι που έχουν τη συγκεκριμένη σεξουαλική ταυτότητα ή συμπεριφορά δεν έχουν θέση στον δημόσιο χώρο.

Δεν ήταν φυσικά η πρώτη φορά. Το κανάλι δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι ποτέ όσο λειτουργούσε δεν εμφανίστηκαν οι συγκεκριμένες λέξεις στους υποτίτλους του. Φταίει το ΕΣΡ και ο φόβος των προστίμων, είπε. Η αλήθεια είναι πως το ΕΣΡ έχει πλούσια ιστορία ομοφοβικών αποφάσεων, με την αιτιολογία, λέει, της υποβάθμισης ποιότητας του προγράμματος ή της προστασίας των ανηλίκων.

Ωστόσο, το κανάλι αποκρύπτει μιαν άλλη αλήθεια: η πρώτη ομοφοβική απόφαση του ΕΣΡ, που αφορούσε πρόστιμο για το φιλί δύο αντρών σε σειρά του Χρ. Παπακαλιάτη το 2003, ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έκρινε ότι το φιλί παρουσίαζε την υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα μιας ομάδας, «οι ερωτικές επιλογές της οποίας όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται από τη συνταγματική τάξη της χώρας, αλλά τουναντίον επιβάλλεται [...] να γίνονται απολύτως σεβαστές και μπορούν να εκφράζονται στα έργα τέχνης».

Ελάχιστες πάντως είναι οι περιπτώσεις που η ομοφυλοφιλική ταυτότητα και συμπεριφορά παρουσιάζεται με σεβασμό στην τηλεόραση. «Αντιθέτως, παρουσιάζονται αρνητικά στερεότυπα που απεικονίζουν τους γκέι είτε σαν ασέξουαλ καρικατούρες, κάτι σαν εύθυμους θηλυπρεπείς κλόουν, είτε σαν ψυχοπαθείς δολοφόνους. Λείπει η παρουσίαση πραγματικών ομοφυλόφιλων στην πλήρη τους γκάμα. Κι αυτό νομιμοποιεί την κατακραυγή και την κακοποίηση των γκέι, που μετατρέπονται σε νόμιμα θηράματα», λέει ο Λύο Καλοβυρνάς από την οργάνωση Σύνθεση, που εκδίδει το γκέι διαδικτυακό περιοδικό 10percent.gr.

Το πρόβλημα αφορά εξίσου τις τάχα σοβαρές εκπομπές. Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, σταθερός υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε τηλεοπτικά πάνελ, διαπιστώνει ότι τα γκέι δικαιώματα ή άλλα κοινωνικά θέματα ούτε καν συζητούνται στη σημερινή αμήχανη τηλεόραση. «Υπάρχει πολύ μικρότερη αναφορά απ” όσο αναλογεί στο θέμα, που και πάλι αποτελεί την ουρά στην παράθεση του λόγου των διακρίσεων. Είναι το γνωστό κόμπλεξ των δημοσιογράφων απέναντι στην ομοφυλοφιλία. Θυμάμαι χαρακτηριστικά το ενημερωτικό δίδυμο που τώρα βρίσκεται στο ΣΚΑΪ όταν ο Βεστερβέλε, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ανακοίνωσε ότι είναι γκέι. «Και να του πούμε μπράβο;» σχολίασαν. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία ή μάλλον είναι ομοφοβική δημοσιογραφία. Κρεμάνε τους πολιτικούς για τις λοβιτούρες αλλά δεν βλέπουν τα μηνύματα και την αισθητική τους. Μας έφεραν κι αυτά ώς εδώ. Στην τηλεόραση σήμερα δουλεύουν μόνο τα φώτα εξόδου ασφαλείας. Αλλά δεν έχουν βρει το θάρρος να πουν σε νέους: φτιάξτε μιαν άλλη τηλεόραση, φέρτε μας αυτό που βλέπετε στις οθόνες του τηλεφώνου σας, γιατί ο δικός μας κόσμος γυρίζει ανάποδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse